Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Полеміка

Стало відомо, хто контролює інтернет в Україні

Став відомий власник найбільшого пакету акцій найбільшого в Україні володаря оптоволоконної інфраструктури – Атракому. Минулого місяця в Єдиний реєстр Мін’юсту були внесені зміни, згідно з якими 50% акції в цій компанії контролює Олег Шевчук.
Як і раніше немає відкритих даних, хто є міноритарними власниками Атракому. Так, 33% контролює швейцарська Zeig AG, яка записана на швейцарця з ім’ям Гнемо Віктор Лоренц. У відкритих джерелах він також згадується як адвокат і партнер Schnurrenberger Tobler Gnehm & Partner в кантоні Цуг.

Ще 17% контролює офшор Larix Enterprises Ltd c пропискою на Маршаллових островах.

Тайна раскрыта. Кто владеет основой для интернета в Украине

Один зі співрозмовників на ринку стверджує, що серед міноритаріїв Атракому також є Ілля Солодовський, відомий як екс-керівник компанії ESU, яка виступила в 2011 році єдиним претендентом на держпакет акцій Укртелекому від імені австрійської інвест-фірми EPIC і згодом стала його власником. Цікаво, що зараз ESU, яка займається підрядами для телеком-операторів і вже не має ніякого відношення до Укртелекому, оформлена на того ж швейцарського юриста Гнемо Віктора Лоренца.

Тайна раскрыта. Кто владеет основой для интернета в Украине

 

У числі міноритарних акціонерів Атракому раніше називався також екс-голова правління Укртелекому Георгій Дзекон.
Президент Конфедерації роботодавців України Олег Шевчук – відомий телеком-бізнесмен, громадський і політичний діяч. У 2014 році з березня по листопад він був депутатом у фракції Батьківщина. Також він був депутатом блоку Юлії Тимошенко з 2007-го по 2012 рік. Довгий час, 1991- 2006 рр, Шевчук перебував у Партії зелених, в складі якої став вперше депутатом в 1998 році.

Зараз інтереси Шевчука представлені в ряді компаній, що працюють на ринку будівництва та нерухомості. Перший великий капітал він заробив в першій половині 90-х, працюючи на ринку феросплавів (створив і очолив Асоціацію феросплавів УкрФА). Також в 90-х роках він заснував групу компаній Обрій (феросплави, нерухомість, туризм, авіаперевезення, рекламний бізнес, медицина та ін.), з якої вийшов на початку 2000-х.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

З травня 2018 року Шевчук вирішив розкрити свою участь в ряді телеком-проектів в Україні. Так, спочатку його представники поділилися інформацією, що бізнесмен є основним власником групи компаній – Омега Телеком, Омега ТВ і Омега Сек’юрітіз. Причому ЗМІ дізналися про його причетність до Омега Телеком ще в 2013 році. Тоді Київстар продав цієї компанії загальноукраїнську магістральну мережу, що належить дочірній компанії Українські радіосистеми (Beeline). Після злиття двох мобільних операторів в Україні, одна з транспортних мереж виявилася зайвою. І екс-президенту Київстар Ігорю Литовченку вдалося домовитися про угоду з Шевчуком, з яким він був добре знайомий. Магістральну інфраструктуру збирається використовувати фактично стартап Шевчука Омега ТВ для роздачі по всій країні інтернет-провайдерам телевізійного контенту.

Атраком – набагато більш значний і дорогий актив Олега Шевчука. Це найбільший будівельник і розпорядник оптоволоконної інфраструктури в країні. Ця компанія фактично є основою для роздачі дата-трафіку по регіонах України для багатьох добре відомих роздрібних телеком-мереж. Зокрема магістральні волокна компанії послужили основою для транспортних мереж мобільних операторів Beeline, UMC (зараз – Vodafone Ukraine), PEOPLEnet, Київстар, lifecell і інших компаній. Як розповідає один з обізнаних учасників на ринку, до кризи Атраком оцінювали в 60-80 млн євро.

Тайна раскрыта. Кто владеет основой для интернета в Украине

 

Скільки актив може коштувати зараз? Точної оцінки озвучити ніхто не береться. Але, як каже президент компанії IoT Ukraine Олег Стефанюк, “труба” (оптоволоконні магістралі для телекому) не буде найближчим часом втрачати свою цінність, так як обсяги інтернет-трафіку ростуть з кожним роком.

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності