Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Полеміка

ГПУ, ДБР та САП про результати розслідування за фактами розкрадання коштів “Укроборонпрому”

У четвер, 6 червня 2019 року, Генеральний прокурор Юрій Луценко, перший заступник Директора Державного бюро розслідувань Ольга Варченко та керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький повідомили про результати розслідування кримінальних проваджень за фактами розкрадання коштів Державного концерну «Укроборонпром», а також вчинення кримінального правопорушення з метою приховування злочину працівником НАБУ, який розслідував вказані зловживання.

Юрій Луценко нагадав про обставини завершення одного із проваджень щодо фактів розкрадання в «Укроборонпромі», а саме в частині умисного ухилення від сплати податків під час постачання запчастин та комплектуючих на державні підприємства, які входять до складу ДК «Укроборонпром», які стали відомі внаслідок оприлюднення журналістом Денисом Бігусом інформації в своїй програмі.

«Друга ж частина цієї справи, яка викликала найбільше суспільне обурення про ймовірне розкрадання в «Укроборонпромі» лежить у виключній монопольній підслідності НАБУ. Більше того, НАБУ цю справу зареєструвало на початку 2016 року (за півроку до ГПУ). А в середині 2016 року Головна військова прокуратура передала їм 87 сторінок записів переписки між учасниками оборудок «Оптимумспецдеталь», – повідомив Юрій Луценко.

Також він повідомив, що після отримання вказаних матеріалів НАБУ не вжило достатніх заходів для розслідування вказаних зловживань.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

«У зв’язку з цим Державне бюро розслідувань зареєструвало кримінальне провадження, в рамках якого давало оцінку як діям детективів НАБУ, так і, власне, справі про ймовірне розкрадання в «Укроборонпромі» за участі різних компаній, в тому числі «Оптимумспецдеталь»», – зазначив Генеральний прокурор.62233397_1366782090126716_693479086198095872_o

Перший заступник Директора Державного бюро розслідувань Ольга Варченко повідомила деталі розслідування вказаних проваджень.

«В 2016 року детективи НАБУ почали здійснювати досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом розтрати службовими особами ДП «Харківський бронетанковий завод» державних коштів шляхом проведення фіктивних закупівель військового обладнання у ряду приватних підприємств», – повідомила вона.

Встановлено, що упродовж 2014-2016 років вказаним держпідприємством укладено з 4-ма приватними підприємствами договори на поставки комплектуючих до військового майна, зокрема на вироби 1Г42 (приціл-далекомір). На виконання зазначених договорів ДП «ХБТЗ» придбано 49 таких виробів на загальну суму майже 57 млн грн.

У подальшому, на виконання умов зазначених договорів, цими приватними підприємствами до ДП «ХБТЗ» нібито поставлено нові приціли-далекоміри (1Г-42), на підставі чого заводом здійснено їх оплату в повному обсязі.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

«Нами встановлено що в серпні 2016 року на адресу НАБУ надійшли матеріали планової ревізії діяльності зазначеного держпідприємства за період 2012-2016 років, яка встановила що значна частина з цих 49 прицілів фактично поставлена не була, оскільки 10 із них були зняті з військової техніки (танків), що знаходилась на території заводу та належала Центру обліку надлишкового військового майна Міністерства оборони України, а ще один, який нібито поставлений у 2016 році ТОВ «Оптимумспецдеталь» до «ХБТЗ» як «новий», знаходився на заводі та обліковувався станом на 03.11.2015 року як дефектний з ознаками зняття», – наголосила перший заступник директора ДБР.

«Варто зазначити, що кожна така «закупівля» одного прицілу коштувала бюджету України більше 1 млн грн», – додала вона.

Таким чином слідчими ДБР в рамках розслідування провадження встановлено, що згідно висновків комплексної товарознавчої та економічної експертизи зазначеними неправомірними діями посадових осіб «Харківскького бронетанкового заводу» завдано збитків державі в розмірі близько 9 млн 700 тис грн.

Керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький повідомив: «Вчора процесуальними керівниками – прокурорами САП була оголошена підозра за вчинення злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України, колишньому генеральному директору Державного підприємства «Харківський бронетанковий завод» та чинному його першому заступнику, який також займає посаду головного інженера, саме у розтраті майна, що спричинило шкоду державі на суму більше 9 млн грн, що підтверджується відповідними висновками експертиз».

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Також він зазначив, що на даний час вирішується питання про обрання запобіжних заходів вказаним особам і прокурорами найближчим часом будуть внесені відповідні клопотання до суду.

«Я сподіваюсь, що після цього це провадження буде повернуто до НАБУ для завершення досудового розслідування і надалі слово за органом досудового розслідування, який повинен, власне, завершити це провадження в найближчі строки», – резюмував Назар Холодницький.

Окрім того, ДБР надано оцінку діям детектива НАБУ, який у 2016 році призначив експертизу, проведену ДБР, однак з незрозумілих причин відкликав її, про що свідчить відповідне листування.

«З цього приводу слідчим ДБР надано оцінку, скеровано відповідні документи процесуальним керівникам, і як наслідок, детективу НАБУ повідомлено про підозру заступником Генерального прокурора України», – проінформувала Ольга Варченко.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності