Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Події

ГУЦУЛАМ ПРОПОНУЮТЬ БЕЗВІЗОВО ЇЗДИТИ ДО РУМУНІЇ… НА КОНЯХ І ВІВЦЯХ?

Минулої п’ятниці відбулася дуже знакова подія для розвитку гірського Верховинського району Івано-Франківської області – перший за історію візит генерального консула Румунії до Верховини.

Короткі результати зустрічі:
– у Верховинському районі буде відкрито піший перехід до Румунії;
– мешканці 30-кілометрової прикордонної зони вже зараз можуть перетинати кордон без віз;
– села Верховинського району у 2016 році можуть залучити кошти на дороги, охорону здоров’я, школи, а також спільні з Румунією культурні і наукові проекти, на які Євросоюз виділив 66 мільйонів євро (близько 2 мільярдів грн.)

GutsulЩоб відкриття пішохідного пункту пропуску стало реальністю необхідно зробити конкретні кроки: одразу після зустрічі обидві сторони направлять ноти до Міністерств зовнішніх справ своїх країн, після цього має бути підписано міжурядову угоду між Україною та Румунією щодо відкриття пункту пропуску, і після цього вже можна починати роботи. Величезною перевагою є те, що фінансувати відкриття такого пункту пропуску можна за кошти програми транскордонного співробітництва. Раніше вважалося, що найбільшою проблемою для відкриття пункту пропуску будуть кошти. Але зараз вирішення цього питання є, залишилося якнайшвидше організувати необхідні міжурядові дії.

Питання пункту пропуску Україна-Румунія, який б мав бути у Верховинському районі, вже обговорюється з 1998 року!!!

Існує навіть проект відкриття автомобільного пункту пропуску з необхідним техніко-економічним обґрунтуванням, але поки що ні Уряд Румунії, ні Уряд України не бачать можливості фінансування такого проекту. Адже два гірських райони мають достатньо складні умови. Водночас, пішохідний пункт пропуску може бути першим конкретним кроком і є реалістичним.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

В Івано-Франківській області 49 км кордону з Румунією. За стандартами ЄС, пункти пропуску мають розміщуватись на кожних 25-30 км кордону. Пункт пропуску заплановано розмістити за 10 км від присілку Шибене села Явірника Зеленської сільради Верховинського району, поблизу гори Копилаш (Мармароський масив, Чивчинські гори).

Під час зустрічі було презентовано транскордонний проект Європейського союзу Україна-Румунія на 66 мільйонів євро. Фінансування проектів розподілятиметься наступним чином: 10 відсотків загальної вартості проекту – від партнерів та 90 відсотків – від Європейського Союзу. Основною метою реалізації проектів, підкреслили румунські партнери, є покращення життя людей, які живуть по обидва боки кордону, розвиток їхніх територій та громад.

Генконсул Елеонора Молдаван наголосила, що можливість розпочати роботу є уже зараз, хоча частина проектів стартують уже з другої половини 2016 року. Представник Румунської делегації Міхаела Врабете повідомила, що з румунського боку у співробітництві будуть брати участь два повіти. Пріоритети в співпраці – охорона здоров’я, освіта, дороги та транспортне сполучення, спільні культурні та наукові проекти.

Важливою новиною для Верховинщини стала й можливість безвізових поїздок в межах 30 кілометрової зони від кордону. Жителі майже всіх сіл Верховинського району мають можливість отримати дозвіл малого прикордонного руху. Це означає, що мешканці 30-кілометрової зони від кордону можуть оформити безкоштовний дозвіл на два роки й перетинати україно-румунський кордон без проблем. Ця угода покликана відновити історичні зв’язки й поглибити економічні.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Тож на перших порах, допоки не буде зведено автомобільного пункту пропуску, який, як вже вище зазначалося, не на часі, місцевим мешканцям, мабуть, доведеться їздити в гості до своїх сусідів – румунських гуцулів на конях, а хто таких не має, най їде на вівці чи козі?..

Підготував Тарас Боднар

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності