Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Політика

Новим послом Угорщини в Україні став виходець із неспокійного Берегове на Закарпатті

МЗС України дав дозвіл Угорщині на призначення у Київ нового посла. Ним стане дипломат Іштван Ійдярто, який народився у Берегові на Закарпатті.

Чинний посол Угорщини в Україні Ерно Кешкень був запрошений до МЗС, де отримав агреман на призначення його наступника в Києві. Тепер уже екс-посол вже покинув Київ, а сьогодні, 8 листопада, замість нього до України приїхав Іштван Ійдярто.

Іштван Ійдярто народився в Берегові Закарпатської області України в 1963 році, але ще у дитячому віці разом із сім’єю переїхав в Угорщину, і там розпочав дипломатичну кар’єру. У 2011 -2014 році був послом Угорщини в Росії. Dmitry_Medvedev_8_February_2011-8За інформацією видання, зараз Ійдярто посилено вчить українську мову, що має допомогти йому в роботі та стати «фішкою» нового посла, оскільки серед угорських дипломатів українську майже ніхто не знає.

Біографічна довідка нового посла:

У 1988—1990 рр. — науковий співробітник Центру демографічних досліджень, Будапешт;

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

У 1990—1992 рр. — головний радник, канцелярія прем’єр-міністра

У 1992—1993 рр. — Завідувач кафедри, кафедра політичного аналізу, Управління угорців за кордоном уряду Угорщини

У 1993—1994 рр. — науковий співробітник, Центральноєвропейський інститут, Фонд Телекі Ласло, Будапешт

У 1994—1998 рр. — Завідувач кафедри, кафедра політичного аналізу, Управління угорців за кордоном уряду Угорщини. Брав участь у роботі угорської делегації, що вела переговори за двосторонніми угодами з такими країнами як Україна, Румунія, Словаччина, Хорватія, Словенія та РФ. Був представником Угорщини на засіданнях БДІПЛ ОБСЄ, спостерігачем у Робочій групі ООН з питань меншин, Женева.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

У 1998—1999 рр. — радник віце-президента, Управління податкового та фінансового контролю

У 2000 році — Директор департаменту Південно-Східної Європи, Міністерство закордонних справ Угорщини

У 2000—2004 рр. — Надзвичайний і Повноважний посол Республіки Угорщина в Румунії.

У 2004—2006 рр. — координатор СЗПП, департамент для Східної Європи та Центральної Азії, МЗС

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

У 2006—2007 рр. — директор, департамент для Південно-Східної Європи, МЗС

У 2007—2009 рр. — Заступник голови відділу для Південно-Східної, Східної Європи та Центральної Азії, МЗС

У 2009—2010 рр. — голова відділу Східної Європи та Центральної Азії, МЗС

У 2010—2014 рр. — Надзвичайний і Повноважний посол Республіки Угорщина в РФ та за сумісництвом в Узбекистані.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

У 2014 році — Заступник Державного секретаря Міністерства закордонних справ та торгівлі Угорщини.

З 2014 року — Державний міністр, Міністерство закордонних справ та торгівлі Угорщини.

 

Нагадаємо, раніше Угорщина заявила про те, що Україна навмисно обмежує права нацменшин в країні в зв’язку з прийняттям нового закону про освіту, згідно з яким українська мова є основною мовою навчального процесу. У зв’язку з цим міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто заявив, що Україна повинна припинити впровадження нового закону про освіту для проведення додаткових консультацій з нацменшинами в Україні. Разом з тим в українському міністерстві освіти повідомили, що кожна національна громада зможе впливати на кількість годин вивчення рідної мови в школі через навчальний план. Угорщина просунулася далі словесних погроз та 9 лютого заблокувала засідання комісії Україна-НАТО на рівні міністрів оборони. Однак Венеціанська комісія не згодна з вимогою Угорщини про мову навчання в Україні. У комісії не вважають справедливою вимогу Угорщини залишитив Україні можливість навчання виключно угорською мовою – навчання на двох мовах є перевагою. У свою чергу Угорщина почала загрожувати Україні блокуванням її євроасоціації.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

У травні 2018 року Угорщина почала блокувати засідання НАТО-Україна. Однак НАТО не планує припиняти всебічну підтримку Україні, незважаючи на вимогу Угорщини переглянути політику Альянсу щодо Києва. У свою чергу генеральний секретар НАТО Йєнс Столтенберг очікує, що Україна і Угорщина незабаром вирішать проблему щодо претензій угорської сторони з мовної статті українського закону «Про освіту».

У липні 2018 року Україна зуміла обійти блокування Угорщиною саміту НАТО, втім, Угорщина знайшла ще один спосіб маніпуляцій.

Після в серпні 2018 року Угорщина заснувала пост міністра у справах Закарпатської області. В Українському МЗС тимчасовому повіреному в справах Угорщини в Україні Ласло Папу вручили відповідну ноту, оскільки сфера компетенції нового угорського міністра стосується суверенної української території.

У вересні в консульстві Угорщини в Берегові Закарпатської області українцям почали видавати угорські паспорти з умовою приховування факту угорського громадянства від української влади. За даним фактом було порушено кримінальну справу. Після опублікованого відео міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив про можливість висилки консула Угорщини. 4 жовтня, міністерство закордонних справ України оголосило консула Угорщини в закарпатському місті Берегово персоною нон грата, а в МЗС Угорщини заходи у відповідь були прийняті відносно українського консула.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

До честі Угорщини слід зазначити, що у зв’язку із черговим загостренням епідемії кору в Україні, допоки американка на посаді в.о. мінстра охорони здоров’я України Уляна Супрун через особистий конфлікт із очільником Закарпатської ОДА Геннадієм Москалем зволікає із допомогою області, ця сусідня держава не пропустила можливості скористатися нагодою надати допомогу Закарпаттю, а саме подарувала необхідні вакцини на суму понад 5 млн. грн.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності