Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Політика

Об’єднану Церкву очолив митрополит Епіфаній. Філарет свою Історичну Місію виконав… (фото)

Предстоятелем Української православної церкви став митрополит Київський і всієї України Епіфаній (Думенко) з УПЦ КП. Відповідне рішення оголосив зі сцени Президент України Петро Порошенко.630_360_1544889198-347

«Сьогодні 15 грудня. Цей день увійде в історію як священний день, день створення автокефальної Помісної Православної Церкви України, день остаточного здобуття незалежності від РФ. І Україна вже не буде пити, кажучи словами Тараса Шевченка, «з московської чаші московський отрута», – заявив Порошенко.f4683bae217c72aa514fa4dd614e907f

Деякі ЗМІ писали, що Адміністрація Президента лобіювала перед Вселенським патріархатом кандидатуру Симеона Вінницького «щоб продемонструвати єдність церков», але представники Київського патріархату відмовилися голосувати за священика з МП і виставили двох своїх кандидатів. З урахуванням того, що КП має найбільшу кількість голосів серед архієреїв (а тільки вони голосують у другому турі), предстоятелем нової церкви таки став «київський».

Про обрання

У першому турі голосували усі присутні священнослужителі, незалежно від сану. У другому турі голос могли віддати лише єпископи. Про це журналістам розказав архієпіскоп Дрогобицький УПЦ (КП) Яків.

«У другому турі митрополит Єпіфаній переміг Симеона із перевагою у приблизно 20 голосів», – зазначив він.4e9c3a4e0ab4c875e02681806619ddf9
Архієпископ також розповів, що митрополитів московського патріархату було лише два, однак прибуло багато священників без єпископів.

За словами архієпископа, статут нової церкви буде прийматися на наступному помісному соборі пізніше, скоро ж відбуватимуться консультації.

«Українська православна церква поки що керуватиметься проектом статуту Константинополя», – уточнив архієпископ Дрогобицький.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Епіфаній отримає Томос про автокефалію помісної української православної церкви 6 січня в Константинополі. Таким чином, процедура отримання церковної незалежності буде завершена.

Що відомо про главу єдиної церкви Епіфанія

Новообраний предстоятель єдиної Помісної Української церкви народився в Чернівецькій області в 1979 році. Вступив до Київської духовної академії, де захистив кандидатську дисертацію і отримав звання професора богословських наук.
Потім Єпіфаній пішов служити в Рівненську єпархію, а в 2006 році стажувався в Афінському національному університеті на факультеті філософії. Уже в наступному році він прийняв постриг в чернецтво.45-9FE7-9FF3BF66B4DA_w1023_r1_s

У 2008 році предстоятель УПЦ Київського патріархату Філарет призначив Епіфанія ієродияконом, а через деякий час його прийняли в сан ієромонаха і потім в сан архімандрита. У січні того ж року Епіфаній став секретарем патріарха УПЦ КП, а через кілька місяців був призначений управителем справ Київської єпархії.

Крім того, в 2008 році Епіфаній обіймав посаду намісника Свято-Михайлівського Видубицького чоловічого монастиря, розташованого в Києві, а в наступному році за результатами засідання Синоду УПЦ КП був обраний єпископом Вишгородським, вікарієм Київської єпархії. Через кілька років Епіфаній став постійним членом Синоду, а в 2013 році отримав сан митрополита Переяслав-Хмельницького і Білоцерківського. Також його призначили Патріаршим намісником.

Відомо, що митрополит володіє кількома іноземними мовами, зокрема грецькою. За деякою інформацією, він знає від 5 до 7 мов. Також Епіфаній займає не останнє місце в грецькому православному світі і має зв’язки з багатьма церковними представниками вищих чинів.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Я б хотів закликати всіх наших побратимів, архієреїв, всіх вірних в єдину Українську православну церкву – ЕПІФАНІЙ

Сьогодні справді історична подія – ми зуміли об’єднати три гілки українського православ’я в єдину помісну православну церкву.

Про це під час своєї промови заявив новообраний предстоятель Української православної церкви Епіфаній.

Далі текст промови Епіфанія:

Дякую за таку щиру підтримку, вельмишановний пане президенте Петро Олексійович, шановний голово Верховної Ради, дорогі український народе, дорогі браття і сестри у Христі!

Сьогодні справді історична подія – ми зуміли об’єднати три гілки українського православ’я в єдину помісну православну церкву.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Пам’ятаючи слова Господа нашого і Спасителя Ісуса Христа, щоб всі були єдині. Ми під час здійснення майже кожного богослужіння молимось за з’єднання всіх. І Господь почув наші прохання і подав нам цю довгоочікувану єдність. Ми змогли з вами спільно перебороти в собі різні спокуси, подолати незгоди та об’єднатися в єдину церкву.

Я хотів найперше подякувати всім вам, тут присутнім сьогодні на площі, бо ви стали учасниками цієї історичної події. Ви тут молилися, а ми там по-особливому відчували цю молитовну підтримку. Коли ми рухались по вулиці, ми чули ваші голоси підтримки. І це настільки нас надихало, що ми подолали всі ті перепони, які були на цьому нелегкому шляху.

Ми зуміли засвідчити, що ми можемо об’єднатися, ми можемо єднатися і ми можемо створити в Україні єдину помісну православну церкву нашими спільними зусиллями. А також, найперше, ми всі повинні висловити нашу щиру подяку Його Всесвятості Вселенському патріарху Варфоломію, який зробив такий рішучий крок з визнання автокефалії Української православної церкви.

Але цього не відбулося би, якби не рішучість нашого високодостойного президента України Петра Олексійовича Порошенка.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

А також я хочу висловити подяку Його Святості, святійшому патріарху Філарету, який є нашим духовним наставником і буде надалі почесно діючий і довічно допомагати нам спільно розбудовувати нашу єдину помісну українську православну церкву. Дякую вам, Ваше Святосте.
Також давайте подякуємо і Його Блаженству Макарію і всім ієрархам церков, які сьогодні прийшли на Собор і проявили цю спільну єдність, і відсьогодні ми маємо єдину українську православну церкву.fafcde090fe7cf08488895a00517f00f

Ми також дякуємо і Верховній Раді України в особі його голови. Бо Верховна Рада відіграла важливу роль. Верховна Рада засвідчила, що все українство в особі тих депутатів, які представляють наш український народ, засвідчили, що Україна прагне єдності, Україна хоче мати свою незалежну автокефальну православну церкву. Тож подякуємо в особі голови Андрія Парубія всім депутатам, які підтримали тоді цей крок щодо створення української церкви.

Переконаний, що помісна православна церква, єдина і визнана, вірою і правдою служитиме своєму українському народові, молитиметься і вестиме його шляхом спасіння. А також я би хотів закликати всіх наших співбратів-архієреїв, всіх вірних до новоствореної Єдиної української православної церкви. Двері нашої церкви відкриті до всіх. Ми закликаємо всіх до єднання, ми закликаємо всіх бути в цій визнаній Єдиній помісній українській православній церкві.

Попереду у нас ще багато роботи. Передусім ми повинні завершити цю справу єднання українського православ’я, плекати нашу українську богословську освіту і науку, молитись про припинення війни та запанування в Україні справедливого миру. І нехай нам у цьому допоможе Господь Бог за молитвами всіх українських святих.

Слава Ісусу Христу і слава Україні!

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Філарет назавжди лишається в історії творцем відродженої Української Церкви 

А Святійший Патріарх Філарет назавжди залишиться в історії творцем відродженої Української Церкви та великим українцем. CC4D9BE1-8C79-45E8-A332-82558FC7A8D6_w1023_r1_s

Об’єднавчий Собор відбувся і предстоятеля Української церкви обрано. Це історичний момент. Україна боролася за свою духовну незалежність з 1686 року.

І саме Філарет є тією людиною, яка пронесла ідею української помісної Церкви буквально на собі. Він пройшов через брехливі московські анафеми та зміг створити організаційну основу Церкви, без якої про жоден Томос сьогодні би не йшлося. Так, він робив це не один – але саме він був духовним лідером та наставником.
Патріарх Філарет сьогодні показав, що таке справжня любов до України та почуття відповідальності, саме тому він отримав довічний титул почесного патріарха новоствореної Української об’єднаної церкви.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності