Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Невідома Історія

ЩЕ ОДИН ПІДЗЕМНИЙ ХІД У ФРАНКІВСЬКУ

Цього тижня поблизу Вірменської церкви в центрі Івано-Франківська випадково був знайдений досі невідомий підземний хід. Його розкопали… працівники КП «Івано-Франківськводоекотехпром», прокладаючи водопровід.

pid12«Працівники міського водоканалу прокладали тут водопровід і на глибині 70 сантиметрів від поверхні асфальтного покриття натрапили на склепіння певних підземних переходів. Фактично вони потрапили в таку, умовно скажу, центральну частину. Тому що звідси один вхід йде в чотири різні напрямки. Три з них завалені, а в одному є прохід на кілька метрів вперед», – розповів Василь Тимків, член правління історико-просвітницького товариства «Меморіал».

За словами Тимківа, колись так само випадково під час прокладання комунальних мереж було знайдено дві підземельні камери поблизу будівлі міської ради. На цій ділянці є ціла система переходів. Там, де гаражі, знайшли старовинні каземати, в яких ще у 20 столітті енкаведисти утримували в’язнів, навіть збереглися певні написи.

В подібний спосіб років зо п’ять років тому був знайдений кам’яний хід 17 століття на розі вулиць Галицької та Сотника Мартинця, поблизу Пасажу Гартенбергів. Тоді його розкопками займалися волонтери з ГО «Поклик Нації», допоки місцева влада, обіцяючи його законсервувати, взяла, насправді, та й засипала його.

«Фактично вся центральна частина міста має підземні проходи, які у давнину використовувались, мали військове значення, у них жили, ночували, їх впорядковували. Енкаведисти використовували підземні приміщення, щоб утримувати в них в’язнів», – сказав Тимків.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Знайдене нині комунальниками склепіння походить з часу будівництва Станіславської фортеці, кінця 17 – початку 18 століття. Активісти зараз розчищають місце, аби можна було зайти в один з проходів. На даному етапі це – лише розвідувальні, а не дослідницькі роботи.

«Складно говорити про подальшу долю місця. Тут потрібна співпраця різних інституцій: і владних, і громадських, і наукових. Зараз намагаємося скоординувати цю роботу. Було б добре, якби це був туристичний об’єкт. Яскравим прикладом є Львів, де підземні приміщення, переходи використовуються для спеціалізованих екскурсій. Думаю, в Івано-Франківська є така ж перспектива», – сказав представник Товариства «Меморіал».

Фото: Галка

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності