Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Блоги

Україна може інтегруватись в загальну мережу ППО: Захід змінює риторику щодо передачі ЗРК Patriot

Наступного року українські Збройні сили матимуть можливість вибудувати ешелоновану систему протиповітряної оборони. При цьому ця система буде інтегрована у загальну мережу ППО НАТО.

Мовиться про те, що відбудеться постачання ракетних систем як малого, середнього, так дальнього радіусу дії. За моїми спостереженнями, у деяких країн на Заході вже змінилася риторика щодо передачі ЗРК Patriot Україні.

Так, наприклад, Німеччина заявила, що не має принципових причин заперечувати проти відправлення зенітних комплексів Patriot в Україну після того, як США підтвердили їх передачу.

Як відомо, 22 грудня президент США Джо Байден оголосив про виділення Україні нового пакета військової допомоги, до якого увійшли зенітно-ракетні комплекси Patriot.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Незабаром Пентагон почне навчання українського персоналу експлуатації та обслуговуванню ракетної системи Patriot. За інформацією ЗМІ, переданий США зенітний комплекс запрацює в Україні не раніше, ніж через два місяці.

За словами міністразакордонних справ України Дмитра Кулеби, рішення президента США Джо Байдена надати Україні для захисту від російських атак надсучасну систему протиракетної та протиповітряної оборони Patriot відчиняє двері для надання Україні інших таких систем. Це зовсім інший рівень захисту неба.

Йдеться про те, що до цього часу Німеччина робила наголос на колективному рішенні всіх країн НАТО. США наразі створено прецедент щодо передачі ЗРК Patriot Україні, а на Заході, як відомо, прецедентне право. Тому ми можемо ставити питання про передачу трьох установок Patriot німецькою стороною. А це вже — ешелонована система і протиракетної, і протиповітряної оборони, яка буде інтегрована в загальну систему країн НАТО.

ЗРК Patriot дозволяють захистити від крилатих, балістичних ракет і безпілотних літальних апаратів. Комплекси здатні одночасно виявляти і впізнавати понад 100 повітряних цілей, безперервно супроводжувати вісім вибраних із них, здійснювати підготовку вихідних даних для стрільби, пуску та наведення до трьох ракет на кожну ціль на відстані до 160 км.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Для знищення повітряних цілей MIM-104 Patriot PAC-3 використовує ракету PAC-2, яка має задекларовану здатність знищувати літаки противника на відстані до 160 км. Ракета має власну радіолокаційну головку самонаведення та швидкість до 4,1 Маха.

Варто зауважити, що ЗРК Patriot є лише частиною протиповітряної оборони, який для своєї повноцінної роботи має отримувати дані від літаків типу AWACS та супутників. Але головне – працювати у єдиній системі з винищувачами, які для країн НАТО є головними засобами протиповітряної оборони.

У контексті цього додам, що це означає загальну систему керування європейським захистом.

Нагадаю, після падіння ракети на території Польщі під час масованого ракетного обстрілу України 15 листопада Німеччина запропонувала Польщі свої ЗРК Patriot.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

У свою чергу міністр оборони Польщі Маріуш Блащак запропонував передати їх Україні. У Німеччині до пропозиції польської сторони поставилися обережно. Міністерка оборони Німеччини Крістін Ламбрехт заявила, що можливість використання оборонних систем НАТО за межами території країн-членів, зокрема в Україні, має бути узгоджена з іншими державами-членами альянсу.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності