Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Економіка

В Україні ціни на ліки з відшкодуванням вартості визначать як в Європі

В Україні за новими правилами будуть визначати ціни на ліки і ті з них, вартість яких пацієнтам має відшкодовувати держава, так само, як це роблять у європейських країнах. 23 січня Моз оприлюднив наказ №53, на підставі якого затвердили реєстр граничних оптово-відпускних цін на 21 найменування лікарських засобів, пише інтернет-газата «Аптека».

Вартість цих ліків українським пацієнтам повинні відшкодовувати на підставі постанови Кабміну № 863 від 9 листопада 2016 року. Реєстр містить 89 позицій ліків, призначених для лікування серцево-судинних захворювань, цукрового діабету другого типу і бронхіальної астми. Як на ці та інші ліки визначають ціни в Європі?В європейських країнах гранична ціна розраховується як середня референтна, а виробник має право приймати рішення про участь у системі відшкодування.

Наприклад, Міністерство охорони здоров’я у Словаччині не обмежує ціни на ліки, які не відшкодовуються державою. Визначаються граничні роздрібні ціни ліків, вартість яких відшкодовується, і граничні ціни виробників для госпітального сегменту препаратів. Базою для розрахунку граничних цін є середня ціна серед трьох найнижчих цін на аналогічні препарати в країнах ЄС.

В Угорщині ціни на рецептурні лікарські засоби, вартість яких відшкодовується, регулюються Національним фондом медичного страхування. Ціна на препарат узгоджується з Національним фондом медичного страхування. Попередньо порівнюють ціни лікарського засобу виробника з цінами на аналогічний препарат у 27 країнах ЄС, Норвегії та Швейцарії. Ціни на ліки, вартість яких не відшкодовується, в цій країні не регулюються.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

У Латвії відповідальним за визначення лікарських засобів, що включаються в державну систему відшкодування, та цін на них є Національне агентство з ціноутворення та реімбурсації лікарських засобів при Моз. Базою розрахунку є середня ціна серед 3 найнижчих цін на аналогічні препарати в референтних країнах (Естонія, Литва, Румунія, Данія, Словаччина, Чехія та Угорщина).Але при цьому вона не повинна бути вище ціни в Естонії і Литві. Ціни на безрецептурні лікарські засоби та ті, вартість яких не відшкодовується, не регулюються з боку держави і встановлюються виробниками вільно.

У Чехії ціни регулюються на всі ліки, вартість яких підлягає відшкодуванню з боку держави. База для розрахунку ціни відшкодування — середня ціна серед 3 найнижчих на аналогічні ліки в референтних країнах. Перегляд граничних цін відбувається один раз в 3 роки.

У Польщі ціни на ліки, вартість яких відшкодовується, встановлюються шляхом переговорів між виробниками або їх представниками з Адміністративним комітетом з лікарських засобів. Ціноутворення на безрецептурні ліки та препарати, вартість яких не відшкодовується, є вільним і визначається виробником.

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності