Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Події

ІНОЗЕМНІ ЗМІ знайшЛИ У ФРАНКІВСЬКУ СКІНХЕДІВ

«Ксенофобский марш «Азова» в Ивано-Франковске завершился швырянием дымовых шашек в местный университет» – ​саме такі заголовки ввечері минулої п’ятниці з’явилися в російськомовних ЗМІ, а згодом їм вторили це саме вже європейські масмедіа, зокрема німецькі та французькі, говорячи про потужний рух скінхедів в Україні, розповідали про акцію протесту, що пройшла того дня по обіді в обласному центрі Прикарпаття і була зумовлена нещодавнім інцидентом пов’язаним з розбещенням тринадцятьма іноземними (араб­ськими) студентами з місцевого медуніверситету двох українських неповнолітніх дівчат з неблагополучних сімей (в результаті чого з боку постраждалих навіть не було кому написати відповідних заяв до правоохоронних органів). Тому в результаті до відповідальності було притягнуто лише двоє іноземців, а іншим через зволікання правоохоронців вдалося уникнути правосуддя.

Та і це закордонні ЗМІ перекрутили на свій розсуд. Так вони, виправдовуючи «бідолашних» і «пригноблених» в Івано-Франківську арабів, зробили з неповнолітніх дівчат ледь не професійних повій, які самі зґвалтували і розбестили тринадцятьох іноземців…

Тож відповідаючи світовій (російській і франко-німецькій) громадськості, яка як завжди шукає в чужому оці скалки, не помічаючи у власному оці колоди, слід повідомити, що насправді під час акції з гучною назвою «Марш Справедливості», яка проходила під цілком цивілізованими гаслами: «Вчора Кельн – ​завтра Франківськ», «Наше місто – ​наше право!», «Чужинцю, шануй закон або забирайся», в її учасників білих шнурівок на черевиках (символ скінхедівського руху, – ​ред.) ніхто не помітив, і жодних правопорушень не було зафіксовано.

Єдине, що привертало увагу громадськості – ​це використання недешевих друкованих транспарантів, димових шашок та піротехніки.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Учасники акції зі своїми лозунгами доволі мирно пройшли від пам’ятника Івану Франку по «Стометрівці» до Вічевого майдану, потім до медуніверситету та профілакторію Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу, де також навчаються студенти-іноземці.

Організатори акції у резолюції вимагали від поліції об’єктивного розслідування справи, від батьків – ​правильного виховання своїх дітей, від студентів-іноземців – ​поваги до законів України.

Тож усі звинувачення іноземних ЗМІ черговий раз виявляються безпідставними.

Але, щоб в подальшому уникнути подібних звинувачень в ксенофобії і расизмі з боку громадськості і масмедіа, за зверненням голови ГО «Поклик Нації» Тараса Боднара до міського голови Івано-Франківська Руслана Марцінківа у місті реанімовується робота координаційної ради «Порозуміння», що ефективно діяла з 2009 по 2014 рік, а після Революції Гідності чомусь стало не до неї.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Нагадаємо, що дана координаційна рада була створена при Івано-Франківському міськвиконкомі з ініціативи голови ГО «Поклик Нації» Тараса Боднара саме з метою попередити подібні звинувачення, шляхом пошуку взаємного діалогу та співпраці з представниками громад іноземців, які тимчасово проживають на території обласного центру Прикарпаття та нагадати іноземним студентам, що сюди вони приїхали вчитися, а не «гусарити» чи торгувати шаурмою…

Тому для ефективності й об’єктивності роботи координаційної ради з красномовною назвою «Порозуміння» до її складу увійшли не тільки представники місцевої влади, правоохоронних органів, міграційної служби, міського управління юстиції, місцевої громадськості, а й голови общин іноземців та посадові представники навчальних закладів, де вони навчаються. Зауважимо, що під час роботи такої ради в місті теж не обходилося без зловживань гостинністю франківчан з боку іноземців, але таких випадків тоді було значно менше, ніж сьогодні, адже винні завжди несли заслужене покарання не залежно чи це громадянин України чи іноземець. Натомість іноземці активно залучалися до громадського життя міста, приміром беручи участь у святкуванні днів міста та Європи, влаштовуючи свої національні кулінарні фестивалі для частування мешканців і гостей міста…

Тож цілком раціонально, що міський голова Руслан Марцінків, до речі представник партії ВО «Свобода», якій теж часто безпідставно закидають звинувачення у ксенофобії і расизмі, погодився з Тарасом Боднаром реанімувати координаційну раду «Порозуміння», адже аналогів їй в Україні й досі поки не існує, а свою ефективність вона вже довела на практиці раніше.

Підготував Іван Луйко
Фото: Галка

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності