Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Полеміка

У Львові “викрили” провокаторів хабарів?

Загалом назвали дев’ять осіб, які фігурують у 42 справах.

Екс-заступниця керівника Львівської обласної лікарні Наталія ван Доеверен разом зі своїми адвокатами Олегом Мициком та Валерією Коломієць оприлюднила імена агентів, яких правоохоронці систематично використовують для підкидання хабарів. Про це повідомляє Zaxid.net.

Редакція “ЗЛ” не вказуватиме названих ван Доеверен, Мицаком та Коломієць імен та прізвищ фігурантів скандалу допоки їх вина не буде доведена у встановленому законодавством порядку, хоча і припускає, що такі факти могли мати місце.

У її заяві йдеться про дев’ятьох осіб, в яких нібито вимагали хабарі або які самі є ключовими свідками у 42 кримінальних справах за останні кілька років. Як зазначається, більшість цих справ стосуються саме вимагання хабарів, хоча є і кілька винятків.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

За словами Наталії ван Доеверен, найчастіше у провокаціях фігурує дрібна підприємиця М.Г. До її послуг вдавалися щонайменше дев’ять разів. Так, у неї нібито вимагав хабар чиновник райадміністрації, згодом начальник держінспекції і декан інституту. Найвідоміша справа за участі М.Г. стосується вже засудженого за хабар мера Сколе, який нібито вимагав його у працівників компанії жінки.

Також Доеверен стверджує, щонайменше по 5 разів правоохоронці залучали до справ дрібних підприємців О.К., Л.О. та В.Х. Так, О.К. причетний до затримання працівниці Укртрансбезпеки Львівщини, яка нібито вимагала у нього тисячу доларів. Л.О. фігурує як постраждала у справі заступника мера Яворова, якого також звинувачують у вимаганні хабара. В.Х. працював агентом, коли 2018 року затримували заступницю мера Рудок.

До таких провокацій найчастіше залучають підприємців, каже Доеверен. Проте є випадки використання підозрюваних або засуджених за дрібні злочини.

Згідно з заявою Наталії, у шістьох справах фігурує М.З., яка раніше працювала в МВС, а згодом була засуджена за шахрайство та крадіжки. Окрім цього, є випадки, коли правоохоронці залучали родичів до провокацій. Серед них Доеверен називає братів Я.С. та О.С..

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

У заяві Доеверен також йдеться про Р.К.. Жінка стверджує, що його використовували під час затримання працівника Львівської залізниці. Вона також згадує працівника Державної міграційної служби О.С., ключового свідка у справі про хабар керівництва міграційної служби. Як стверджується, О.С. самого затримували з хабарем, а потім змінили його статус з підозрюваного на свідка.

Загалом Наталія ван Доеверен разом з адвокатами нарахувала щонайменше 24 агентів, які фігурують у 73 кримінальних справах.

“Усе це вигадані, фейкові історії. Вони не мають нічого спільного зі справжньою корупцією”, – каже адвокат Олег Мицик. Він додає, що хоч Європейський суд і допускає використання агентів, їхні дії мають бути пасивними – вони не повинні провокувати ситуації чи вигадувати їх.

Адвокат також додає, що різні структури використовують однакових агентів. При цьому, за його словами, СБУ робить справи “чистіше”, а очевидні фейки завжди були у колишнього УБОЗу, а також в Управлінні захисту економіки Нацполіції. Наталія ван Доеверен заявила, що список агентів вдалося отримати завдяки зізнанням тих, кому підкидали хабарі.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Варто зазначити, що триває розслідування щодо самої Наталії ван Доеверен за нібито вимагання хабара. Однак під час одного з останніх засідань ключовий свідок справи зізнався у неправдивих свідченнях.

 

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності