Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Невідома Історія

Льолика і Болека породив мультиплікатор-українець

Борислав – місто озокериту і нафти, а ще – талановитих людей. Якщо запитати пересічного бориславця, яких відомих людей – виходців з Борислава або пов’язаних з ним він знає, відповідь буде очевидною: Ян Зег, Стефан Ковалів, Іван Франко, Михайло Драган і т. д. Це винахідники, педагоги, письменники, фольклористи. Однак мало хто знає про те, що у Бориславі народився режисер, сценарист та художник відомого мультсеріалу «Болек і Льолек» – Владислав Негребецький. Про нього відомо небагато.

Владислав Негребецький (пол. Władysław Nehrebecki) народився 14 червня 1923 року в Бориславі, який в той час входив до складу Польщі. Виховувався в дитячому будинку в Дроговижі (Дрогобичі? – zakładzie sierot w Drohowyżu) , де навчався в початковій школі. Закінчив Вищу технічну школу в Дрогобичі. Займатися кінематографом почав в 1947 році, а з 1956 року працював на студії мальованих фільмів в місті Бєльсько – Бяла.wladyslaw_nehrebecki

Владислав Негребецький один з перших в Польщі звернувся до принципу серійності. Однак за інформацією, яку подає сайт http://edukacjafilmowa.pl, посилаючись на «Енциклопедію кіно», видану в Кракові у 2003 році, режисер народився в 1932 році у м. Бєльсько – Бяла, а в кінематограф потрапив у 1946, тобто, у 14 років.

Щодо самого мультсеріалу, то брати Болек і Льолек вперше з’явилися на блакитних екранах у 1963. Прототипами головних героїв стали сини Негребецького – Ян та Роман. Цікаво, що в прокаті окремих країн, зокрема й Радянського Союзу, в назві мультсеріалу імена вказані у зворотньому порядку. Причина цього невідома. Нові серії культового мультсеріалу виходили до 1986 року. Ім’я Болек – скорочення від Болеслав, а Льолек – від Кароль.

Lolek-i-Bolek

ФОТО: Роман Негребецький (Льолек) зліва, Янек Негребецький (Болек) справа. 

«Батько» мультсеріалу помер 28 грудня 1978 року, а його справу продовжив син Роман, який видає книжки з серії «Болека і Льолека». Хоча Владислав Негребецький й не був тісно пов’язаний із Бориславом, однак його ім’я уже вписане в історію міста. А яких ще відомих бориславців Ви знаєте?

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Зазираємо до “шухляд дитинства” й дивимося:

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності