Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Невідома Історія

Прибалти створюють дивізію “Північ”. Для посилення кремлівської істерії реанімувати “Галичину”

Латвія, Естонія і Данія підпишуть меморандум про взаєморозуміння зі створення штабу багатонаціональної дивізії «Північ» (Multinational Division Headquarters North (Nord*) для планування оборони Балтійського регіону на військовій базі в Адажі.

«Штаб – це створене Латвією, Естонією і Данією міжнародне військове формування, в якому згадані країни взяли на себе керівну роль, що передбачає більший внесок в створення штабу, а також більше можливостей при прийнятті рішень про його діяльність та розвиток», – йдеться в повідомленні міністерства оборони Латвії до проекту рішення.

Як країни-учасниці заяву також підписали міністри оборони Канади, Сполученого Королівства та Литви.

Відзначається, що штаб буде відкритий для участі й для інших союзників. Штаб створюється для того, щоб зміцнити колективну оборону і стримування, забезпечивши в Балтійському регіоні наявність елемента командування Північноатлантичного альянсу.

Латвійський уряд уповноважив міністра оборони республіки Артіс Пабрікс підписати угоду з Таллінном і Копенгагеном. Очікується, що меморандум підпишуть глави оборонних відомств Естонії, Латвії та Данії.

За даними латвійського відомства, штаб буде складатися з двох частин. Один з елементів штабу в мирний час буде базуватися в Данії, а другий – в Латвії. Частина персоналу штабу буде на постійній основі перебувати на латвійській території.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

У штабі дивізії при повному розгортанні службові обов’язки виконуватимуть більше 300 військовослужбовців.

Створення штабу дивізії в Латвії не тільки свідчить про політичну підтримку союзників по НАТО сприянню європейської безпеки, але і чітко демонструє бажання все більше брати участь у зміцненні колективної безпеки і створенні ефективних військових рішень, що збільшують в довгостроковій перспективі готовність і здатність НАТО захистити країни-учасниці, підкреслює Міноборони Латвії.

Нагадаємо, що вище зазначені держави у роки ІІ Світової дали Третьому рейху свої національні дивізії СС. Також при СС були створені виключно бойові чудово вимуштрувані та озброєні дивізійні підрозділи т.зв. “зброї СС” (Waffen-SS), 14-номером серед яких була славнозвісна своєю бойовою звитягою дивізія “Галичина”, сформована із українців, переважно галичан. І хоча Нюрнберзький трибунал свого часу спростував будь-які звинувачення в адресу дивізійників, вони й досі являються у нічних жахіттях мешканцям Кремля та є улюбленою росіянами темою для історичних спекуляцій.smi-003

Агітлистівка 1943 року

То у світлі формування прибалтійської дивізії “Nord” чи не варто б було й українцям пограти по натягнутих нервах нашого ворога.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

За матеріалами іноземних ЗМІ.

*Під час Другої світової війни з ідентичною назвою існувала 6-та гірська дивізія СС «Норд» — німецька гірська дивізія у складі військ Ваффен-СС, що брала участь у бойових діях на Східному та Західному фронтах 

**Точки зору авторів публікацій можуть відрізнятися від позиції редакції. *Інформація публікується з відкритих джерел. 

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності