Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Полеміка

Часткові реформи – гірше відсутності реформ

21 січня, 2015 – Американська торгівельна палата в Україні провела зустріч з Іваном Міклошем, екс-міністром фінансів Словаччини, який раніше уже встиг розкритикувати призначення «варягів» в українські міністерства, а тепер поділився з представниками бізнесу своїм досвідом проведення комплексних реформ та виокремив ключові проблеми української економіки, які потрібно подолати за будь-яких обставин.

«Проведення чи не проведення радикальних реформ – на 90% політичне питання у будь-якій державі. Україна наразі знаходиться в такій тяжкій ситуації, де іншого виходу просто немає – лише сміливі та комплексні реформи. Часткові реформи – це навіть гірше для країни, ніж просто відсутність реформ», – зазначив Іван Міклош.

За словами екс-міністра фінансів Словаччини, пріоритетом для України має стати фіскальна консолідація, що є передумовою макроекономічної стабілізації: «Без цього неможливо зупинити девальвацію, провести структурні реформи, покращити інвестиційний клімат». В Україні, як зазначив Іван Міклош, для зменшення бюджетного дефіциту необхідно в першу чергу вийти на ринковий рівень ціноутворення у сфері енергетики, ліквідувати неефективні державні установи та зменшити кількість державних службовців, провести пенсійну реформу. Пан Міклош визнав, що в короткостроковій перспективі такі кроки звичайно викличуть незадоволення серед населення, однак потрібно дати усім зрозуміти, що без цього неможливо очікувати економічного стрибку в середньостроковій перспективі.

Словаччина для досягнення фіскальної консолідації використовувала спеціальну методологію комплексного перегляду національних рахунків ESA 25 (зараз – ESA 2010), завдяки чому країні вдалося реструктуризувати економіку та досягти значного економічного зростання. За словами Тараса Качки, в. о. президента Палати, в Україні теж слід використовувати комплексні методології оцінки економічної ефективності існуючих у державі економічних процесів.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Джерело: Svobodaslova

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності