Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Політика

Газову директиву проти «Північного потоку-2» схвалив Європарламент

Європарламент схвалив оновлену газову директиву ЄС, яка поширює дію європейського енергетичного законодавства на морські газопроводи, зокрема «Північний потік-2», який Росія будує в обхід України.

Про це повідомляють у прес-службі Європарламенту.

Для того, щоб нове газове законодавство набуло чинності, його ще має схвалити Рада ЄС, а рішення про це мають опублікувати в офіційному журналі Євросоюзу.

Зазначимо, що новою газовою директивою передбачено, що постачальник газу та компанія, яка забезпечує його транспортування мають бути відокремленими. Іншими словами, Газпром мав би передати «Північний потік-2» в управління іншій, не пов’язаній з ним компанії. Сама ж ця компанія має давати вільний доступ до трубопроводу не лише Газпрому, але й іншим компаніям-постачальникам. Тобто, Газпром не може бути єдиною компанією, яка користується трубопроводом.

Нагадаємо, що 13 лютого стало відомо, що уряди країн-членів ЄС та представники Європарламенту узгодили зміни до енергетичної директиви ЄС, у яких зменшили перешкоди для будівництва російського газопроводу в обхід України «Північного потоку-2».

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

В МЗС України повідомили, що ухвалення такого рішення у ЄС означає, що російський газопровід підпаде під європейське право, проте проблемним залишиться спосіб забезпечення дотримання європейських правил при транспортуванні газу через «Північний потік-2».

У Єврокомісії заявили, що нове газове законодавство застосують до «Північного потоку-2», після чого потужність газопроводу буде вдвічі меншою, ніж планувалося при його проектуванні та будівництві.

Наразі Газпром отримав дозволи на будівництво «Північного потоку-2» у майже всіх країнах, через води та територію яких планують прокладати трубопровід, зокрема у Росії, Фінляндії, Швеції та Німеччині. Водночас, єдиною країною, яка поки не надала Газпрому дозвіл на спорудження газопроводу є Данія.

Північний потік-2, або Nord Stream-2 є другою гілкою проекту «Північний потік», націленого на постачання російського газу до ЄС в обхід України та східних держав-членів Євросоюзу. Перша гілка (Nord Stream-1) функціонує від 2011 — 2012 років. Друга гілка мала дозволити Газпрому постачати російський газ до ЄС без використання української газотранспортної системи.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Нагадаємо, Німеччина дозволила прокласти «Північний потік-2» на своїй території. США попередили Німеччину про санкції через газопровід «Північний потік-2».

Зазначимо, що транзит російського газу через газотранспортну систему України є однією з найбільших статей експорту українських послуг та приносить Україні щороку близько 3 мільярдів доларів.

Втрата Україною транзиту означатиме втрату значної частини валютної виручки.

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності