Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Полеміка

Квартира для чемпіона. Екскурсія житлом Віталія Кличка

1191984На третьому рівні квартири підлоги, барильце з медом й інші деталі інтер’єру квартири Віталія Кличка, лідера партії УДАР, побачив Корреспондент під час екскурсії його оселею, яка відбулася в рамках підготовки серії матеріалів про будинки найбільш рейтингових політиків країни. Про це йдеться у статті журналіста Максима Бутченка, опублікованій у №45 від 15 листопада 2013 року.

Київська квартира Віталія Кличка, лідера партії УДАР, оточена кількома знаковими деталями. Одна з них – це той факт, що будинок на вул. Богдана Хмельницького, в якому на трьох верхніх поверхах і мансарді розташовано житло сімейства Кличків, міститься саме навпроти посольства Німеччини, країни, в якій політик фактично зробив свою боксерську кар’єру. А на першому поверсі його будинку відчинив двері німецький магазин предметів розкоші Montblanc, що продає ексклюзивну серію годинників імені братів Кличків, кожен хронометр – за 400 тис. грн…

1192014Житловий простір
Будинок, в якому мешкає Кличко, – це старовинна шестиповерхова будівля в класичному стилі, збудована у 1901 році. На першому поверсі ще збереглася декоративна різьба по дереву та ліпнина, що нагадують царські часи.
Квартира Кличка – те ще видовище: три рівні, шість житлових кімнат, чотири ванні кімнати й туалети, загальна площа – 225 кв. м. Більшу частину займають дві вітальні. Над однією з них прибудована бібліотека з прозорою підлогою із загартованого скла. На верхньому рівні – кабінет господаря квартири, а в самому низу – три спальні. Втім, таку розкіш може собі дозволити багаторічний чемпіон світу з боксу серед професіоналів і людина, на банківському рахунку у якої перебуває, згідно з декларацією, 121 млн грн.
Як повідомив кореспонденту Віталій Кличко, житло він собі придивився після переможного бою в 1999 році, коли завоював чемпіонський титул за версією WBO. До цього жив на Харківському масиві, але хотів перебратися в центр. Друзі порадили придивитися до будинку біля Національної опери – мовляв, столітня будівля, колишній прибутковий будинок. Під час Другої світової війни в нього влучила бомба, і горішні поверхи були зруйновані.
1192057«Я уклав договір. За історичною довідкою зробив ремонт фасаду всього будинку, встановив ліфти, надбудував мансардний поверх. За це отримав можливість жити в центрі», – розповідає лідер УДАРу.
Протягом півроку, за його словами, велася реставрація та будівництво. Загалом майбутній політик витратив на облагороджування будівлі близько $ 1 млн. Ще одна деталь – кілька місяців Кличко «воював» із сусідами: їм не подобався шум, що створювався під час робіт, риштування навколо будівлі й інші незручності.
«Воював з ними силою слова, кілька разів зустрічався, переконував. Переконав», – підперши величезною долонею підборіддя, каже господар. Потім, коли реставрація закінчилася, ці самі сусіди ще й спасибі сказали, згадує він.
Втім, дещо в будинку Кличка досі не влаштовує. Дратує, що в під’їзді розташовано декілька офісів, відвідувачі яких смітять. А нещодавно хтось зламав замок на вхідних дверях у під’їзд.
1191988Сидячи в просторій кімнаті, стелю якої увінчує купол з кольоровим вітражем, політик несподівано каже: «Розумієте, у мене комплекси. З дитинства мені важко підібрати одяг, на мій 47-й розмір не відшукати взуття, а в свою першу машину, Ладу-дев’ятку, я ледве поміщався. Тому хотілося більше простору».
При цьому Кличко розводить руки вшир, як би підкреслюючи безмежність вітальні, де сидить він і Корреспондент, – це найбільша кімната в квартирі.
Хоча його житло просторе, прибиральниць Кличко не тримає. Тому підтримання чистоти і порядку – обов’язок всіх членів сім’ї.
«Дружина свариться, коли я речі не кладу на місце. Ось, мовляв, все порозкидане. І діти все розкидали, беруть приклад з тата. Тому в нас війна за чистоту, – каже Кличко і з усмішкою додає:  – І часто ми її виграємо»…
На одній зі стін вітальні розмістилася ціла фотовиставка – десятки фотографій, прикріплених до дошки. Кожна – ціла історія, каже політик, вказуючи на знімки. А далі запрошує прогулятися по квартирі. Перша зупинка – на кухні. Тут меблі в коричневих тонах, на столі стоїть вазочка з фруктами, горішками та бубликами. Найцікавіше тут, за словами господаря, – це вид з вікна, що виходить на Володимирський собор.
Серед інших цікавинок – холодильник, який, за словами Кличка, вони давно хочуть замінити на набагато більший.
1192050■ Розміри кухні не вражають уяву, – зауважує Корреспондент.
– Просто коли робили реконструкцію, у нас була одна дитина, – пояснює Наталя, дружина Кличка. – Потім завагітніла другою. Потім третя. Тому нас багато, а кухні мало…
Демонструючи верхній рівень свого житла, Кличко показує на круті сходи, що ведуть туди, і зі сміхом каже, що по них у п’яному вигляді підніматися ніяк не можна.
Перше, що зустрічає відві-дувачів нагорі, – це полиці з різними подарунками та призами. Кличко усміхається: ось, мовляв, надарували барток – карпатських топірців, шкіряні пояси із Закарпаття та ін…
Далі він переходить до стелажів, на яких зберігається безліч нагород – медалі, кубки і найголовніший трофей – чемпіонський пояс за найбільш значущою в професійному боксі версією цWBC.
За всією цією пишнотою розташоване робоче місце господаря – великий коричневий стіл, монітор комп’ютера і вузьке віконце над усім цим. Тут, переглядаючи сайти на планшеті або ноутбуці, Кличко і занурюється в світ політики. А ось тематичні телешоу дивиться вкрай рідко, що не дивно: вдома телевізор він не включав уже кілька років.
1192053А в бібліотеці у Кличка, що оперізує згори кільцем вітальню, накопичилося безліч різноманітної літератури – класичної, спортивної та історичної. На полиці стоять словники, енциклопедії, книги Ліни Костенко, далі – Інавгураційні промови президентів США, трохи далі – твір Сергія Грабовського «Генії проти ідіотів», педагог Володимир Співаковський, книга «Якщо хочеш бути багатим і щасливим, не ходи до школи», а над нею – навчальний посібник «Юним боксерам про культуру поведінки»…
Також Кличко розповів журналісту, що в сімейному користуванні у них тільки Land Rover 2012 випуску. Автомобіль записаний на дружину.
«В Україні кілька разів зупиняли даішники. В основному за дрібні порушення. Але зазвичай це закінчується тим, що у мене просять автограф», – усміхається Кличко.
Під кінець екскурсії чемпіон розповів про особисте. З’ясовується, що вільний час політик намагається проводити з дітьми…Але трапляється таке нечасто.
«Сьогодні ще інтерв’ю [заплановане]. Час настільки нарізаний шматками, що його не вистачає навіть у вихідні дні», – зізнається головний ударівець, прямуючи до виходу.
І наостанок проводить коротку лекцію про те, яка брудна ця штука зсередини – політика. Все продається, нарікає Кличко. За одне «правильне» голосування в Київраді дають $ 1 млн. Звичайних людей тримають за «лохів», а влада узурпована.
«Багатьом здається, що нічого вже не змінити. Але я так не вважаю, – резюмує боксер. – Мені колись казали, що я не стану чемпіоном світу, але я став. Так само і зараз говорять щодо президента [президентські амбіції Кличка]. Але я відповідаю словами [колишнього предстоятеля УГКЦ Любомира] Гузара: треба піти на жертву заради блага. Це я і роблю. Вірю, що недаремно».

Повну версію статті читайте на сайті ua.korrespondent.net

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності