Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Політика

Скасувати штраф на $7,4 млрд. має намір Україна Газпрому

Антимонопольний комітет України має скасувати свій штраф Газпрому на загальну суму понад 7,4 мільярда доларів в межах домовленостей про продовження транзиту газу.

Про це йдеться у тексті протоколу, який уклали за підсумками переговорів між Україною та Росією у Мінську 20 грудня. Текст розміщено на сайті уряду.full

«Така мирова угода передбачає, у тому числі, припинення Україною всіх вимог до Газпрому у межах рішення Антимонопольного комітету №18-р від 22 січня 2016 року, включаючи штрафи та виплату пені», — йдеться у протоколі.

Нагадаємо, у січні 2016 року Антимонопольний комітет наклав на Газпром штраф за зловживання монопольним становищем на ринку природного газу в Україні в розмірі майже 86 мільярдів гривень.

Згодом, через пеню та відсотки, сума подвоїлася. Загалом ідеться про стягнення з Газпрому в дохід бюджету України понад 171 мільярда гривень, а наразі складає близько 7,4 мільярда доларів.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Зазначимо, що під час переговорів про продовження транзиту газу через Україну російська сторона вимагала, щоб Україна повністю відмовилася від своїх вимог до Газпрому як в межах виграних арбітражів Нафтогазу проти Газпрому, так і від штрафу Антимонопольного комітету. Зокрема, Нафтогаз відмовився від позивних вимог до Газпрому на 12,25 мільярда доларів.

20 грудня 2019 року у Мінську відбулося продовження тристоронніх переговорів про транзит російського газу через газотранспортну систему України за участю представників Росії та України. Єврокомісія на переговорах брала участь онлайн.

За підсумками переговорів у Мінську Україна та Росія підписали протокол, деталі якого представники української сторони озвучили на брифінгу 21 грудня.

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності