Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Політика

Собор зрадив сподівання України

Дива не сталося – Українська православна церква автокефалії так і не отримала.
VIII Вселенський православний собор, який, як повідомляла ЗЛ, офіційно розпочався 19 червня (неофіційно – 16, – ред.) на острові Криті, завершився в неділю, 26 червня, так і не надавши Українській православній церкві статусу автокефалії.

Багато надій із цим Собором було пов’язано в України. Так Верховна Рада України разом зі Світовим Конґресом Українців та церковними діячами звернулися до Вселенського патріарха Варфоломія і учасників Собору з проханням надати автокефалію Православній церкві в Україні, що могло б покращити окрім релігійно-конфесійної ще й політичну ситуацію в Україні, а, можливо, й посприяти скорішому закінченню війни на Сході України.

Хоча Вселенський православний собор був покликаний об’єднати лідерів 14 незалежних православних церков для встановлення єдності серед 300 мільйонів православних християн і у Соборі взяли участь 166 делегатів з десяти помісних церков. А ось Російська православна церква відмовилася від участі у Соборі через «Українське питання». Крім того, на собор не приїхали представники Антіохійської, Грузинської, Сербської і Болгарської православних церков. В РПЦ це коментують, як вияв солідарності з позицією Москви. А також заявили, що Собор нібито загрожує розколоти православ’я замість того, щоб об’єднати його, тому в РПЦ вважатимуть рішення, ухвалені на соборі без участі Росії, нелегітимними.

Можливо саме цей «гамбіт» РПЦ і її союзників й став причиною того, що українське питання на Соборі офіційно не розглядалося, а тільки кулуарно. Тож сподівання тих, хто очікував, що на Соборі Українська церква отримає статус автокефальної не виправдалися.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності