Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Політика

«СВОБОДА» Й ОПОЗИЦІЯ ПОХОВАЛИ ЄВРОМАЙДАН

бандераТягнибок таки зважився провести у Києві 1 січня факельну ходу з нагоди 105-ї річниці з дня народження провідника визвольної боротьби українського народу Степана Бандери попри всі зауваження з цього приводу соратника по Євромайдану Віталія Кличка.

«Я вчора спілкувався з Олегом Тягнибоком. І сказав, що це виключно хода, в якій бере участь партія «Свобода». На Майдан прийшли не ті люди, які підтримують партії, які підтримують ту чи іншу людину, а люди прийшли боротися за себе, і не потрібно фарбувати в ті або інші кольори Майдан»,  – підкреслив лідер УДАРу і відзначив, що Тягнибок його почув.
Отож, попри все хода таки відбулася. Кілька тисяч людей з запаленими смолоскипами та з національними й партійними прапорами ВО «Свобода» рушили з Михайлівської площі Києвом. Серед традиційних націоналістичних гасел, які вигукувала молодь і її поводирі, слух киян також різав ще один клич, який до Степана Бандери жодного відношення не мав:
2C53B01C-59A3-464B-AFD2-200E1CB546A8_w640_r1_s«З Новим роком – новим щастям! З президентом – Тягнибоком!»
І на цьому можна було б сказати, що хода закінчилася без особливих пригод біля Євромайдану, якби не одне «але». Йдеться про відео цієї ходи, зняте українськими і зарубіжними журналістами, яке сьогодні облетіло увесь світ. На відео видно, що під час усієї ходи з колони тих, хто себе сьогодні називає «націоналістами», на тротуар вилітають петарди, які, вибухаючи, лякають перехожих мешканців міста та туристів. А головне, що на відео чітко видно, як під заклики «старшин» з мегафонами молоді люди вистрибують з цієї колони з палаючими факелами
і намагаються їх закинути спершу у відчинені двері якогось банку, а згодом таки закидають їх у готель «Прем’єр Палас».
А звідтіля, з задимленого палаючого приміщення вибігають перелякані відвідувачі та охоронці з вогнегасниками, які намагаються викинути факели назовні та їх загасити.
За усім цим інцидентом разом із журналістами з явною неприхованою насолодою під крики: «Революція! Ганьба», – спостерігає озвірілий натовп людей, яких назвати «націоналістами» не повертається язик, бо вони такими своїми вчинками тільки ганблять це святе для кожного українця поняття, яке є синонімом патріотизму.
8F91122E-2F94-465D-9847-FA0BD077144B_w640_r1_sА далі знову ті самі вигуки:
«З Новим роком – новим щастям! З президентом – Тягнибоком!»
«Радіо Свобода» ж стверджує, що того ж дня свободівці під опікою міліції «підпалили» Львів, вшановуючи Бандеру: «Традиційно 1 січня, у день народження Бандери у Львові відбулась смолоскипова хода, організована молодіжною організацією ВО «Свобода». Однак напередодні заходу у соціальних мережах розгорнулась дискусія про неприпустимість у Львові такої акції, яку у Європі розцінять як нацистський марш.
Втім, депутат міськради з фракції ВО «Свобода» Любомир Мельничук заперечив таку думку. «Наша акція демонструє те, що ідеологія українського націоналізму живе і не вмирає, і з кожним роком все більше людей приходить на цю акцію і відбуваються смолоскипні марші по всіх містах», – наголосив депутат.
Туристи з подивом спостерігали за тисячною ходою зі смолоскипами у руках, яка скандувала «Україна понад усе», «Смерть ворогам», «Бандера, Шухевич – наші герої».
2014-01-03_164743Після того, як смолоскиповий марш пройшовся центральною частиною, на дорогах міста залишились десятки запалених елементів смолоскипів, які машини обережно об’їжджали. Бо бракувало найменшої краплі палива до пожежі. Уся зупинка на Підвальній, що у центрі, була у розкиданих вогнях від факелів. Щоби трамваї проїжджали, працівник ЛКП ретельно стежив. Біля вогню стояли дітлахи і його переступали пасажири, щоб сісти у трамвай.
«Трамвай може елементарно загорітись, тут же гума. Хіба таке може бути?» – обурювався працівник трамвайного депо.
Смолоскипова хода свободівців відбувалась під опікою сотень правоохоронців, але ніхто: ні місцеві політики, ні народні депутати, які брали участь у марші, ані мерія міста не подбали про елементарну безпеку людей. Бо не організували з натовпу бодай одну людину, яка б вогнегасником гасила потенційно небезпечне полум’я на вулицях міста після маршу».
Керівництво партії офіційно київський інцидент прокоментувало так:
45C75401-0F5D-4D7A-B83B-A78E62FEEC9D_w640_r1_s«З приводу інциденту, що виник на закінчення маршу біля готелю «Прем’єр Палас», ВО «Свобода» заявляє:
«Свобода» засуджує зазначені провокативні дії. 2 січня 2014 року Політвиконком об’єднання проаналізував результати акції; за результатами перевірки ухвалено рішення про виключення з лав ВО «Свобода» двох осіб, яких було втягнуто в інцидент і які піддалися на провокацію».
Дивно якось. Провокатори у лавах «Свободи»? А як же люстрація, про яку так часто говорить ця партія? Чи не варто її розпочати у власних рядах? З самих верхів?
І чому виключено тільки двох осіб? Адже на відео видно, що їх було набагато більше. Хто вони? Україна повинна знати імена своїх «героїв»!
У підсумку, хочеться сказати лиш одне: сьогодні уже можна знімати на Євромайдані синій прапор Євросоюзу, бо тепер в очах світової громадськості Майдан перетворився у щось зовсім інше, аніж те, з чим себе раніше характеризував «перший», студентський, громадянський Євромайдан.
Характерним у даному випадку є коментар подій 1 січня, озвучений німецьким політологом Андреасом Умландом: «Це не тільки надасть Кремлю і його агентам в Україні чудову додаткову можливість дискредитувати Евромайдан. Це загрожує – крім неминучих російських політичних інтриг – ввести багатьох людей всередині і за межами України в оману щодо походження, змісту і цілей поточних протестів у Києві. У гіршому випадку, одного разу історики можуть прийти до висновку, що Путін і Тягнибок спільно досягли успіху в роздробленні молодої української держави».
Тож не дивуйтеся, якщо у демократичній Європі нам уже не будуть раді. Може хіба там… десь за Уралом…

Василь Студений

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності