Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Політика

Законопроект № 1008 прийнято в цілому, – судді та адвокати в очікуванні змін

16 жовтня парламент ухвалив у другому читанні в цілому закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування» (законопроект №1008).

Проект закону підтримали 236 народних депутатів, проти – 66 народних депутатів, утрималися 23 депутата, а не голосували ще 62 народних обранця. Screenshot_7

Автором цього законопроекту є Президент Володимир Зеленський. Цим законопроектом передбачено скорочення суддів Верховного Суду до 100, перезапуск ВККС та відбір нового складу через конкурс, новий порядок дисциплінарного провадження щодо суддів та створення Комісії з питань доброчесності та етики.

До другого читання було враховано низку поправок. Зокрема, досить вагомою в питанні звільнення члена ВРП стала роль Комісії з доброчесності та етики. Також ця Комісія отримала право притягувати суддю Верховного Суду до відповідальності (фактично їй надано повноваження Дисциплінарної палати ВРП в цьому питанні).

Проектом вноситься низка суттєвих змін до законів України «Про судоустрій і статус суддів», «Про очищення влади» та «Про Вищу раду правосуддя».

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Законопроектом пропонується унормувати діяльність Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та Вищої ради правосуддя, зокрема запровадити новий порядок формування ВККС, за яким призначення на посади дванадцяти членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України здійснюватиметься ВРП за результатами конкурсу. ВРП утворюватиме конкурсну комісію, до складу якої входитимуть: три особи, обрані Радою суддів України із числа її членів; три особи з числа міжнародних експертів, запропонованих міжнародними організаціями, з якими Україна співпрацює у сфері запобігання та протидії корупції відповідно до міжнародних договорів України, до складу Громадської ради міжнародних експертів, утвореної згідно із Законом України «Про Вищий антикорупційний суд».

Також законопроектом передбачається створення Вищою радою правосуддя комісії з питань доброчесності та етики, яка забезпечить дотримання членами ВРП та ВККС високих критеріїв доброчесності та професійної етики.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності