Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Полеміка

Майно мафії в Україні: недоторканна власність

Минуло вісім місяців з моменту як Віктор Янукович втік до Російської Федерації, лишивши по собі численні документи фінансових зловживань та корупції.

Більшість документів була засканована або від фотографована і викладена для суспільного огляду на сайті Януковичлікс.

Самі оригінали документів були передані Генеральній прокуратурі, яка досі не посадила жодного з фігурантів мафіозної системи, яка була побудована родиною Януковичів. Територія Межигір’я була передана до державної власності, однак, документи, які б підтверджували факт передачі і досі не надані на розгляд громадськості. Численні об’єкти нерухомості родини Януковичів, а також їхніх посібників з числа членів мафіозного уряду, досі перебувають у незрозумілому статусі. Їх не відчужено від їх власників, а спроби активістів привернути увагу до цього (як наприклад, з нещодавніми відвідинами садиби родини Арбузових) не приносять результатів. Державний апарат вкрай неохоче хоче позбавляти кримінальних злочинців Януковичів, Азарових та іже з ними власності, яка лишилася в Україні.

В такій близькій наявністю мафії країні як нашій є Італія, яка не тільки має дієве антимафіозне законодавство, але і цілу Агенцію з конфіскації власності мафії. Саме створення структури було передбачено національним планом боротьби з мафією. Агенція має функції створення бази даних майна, яке належить мафії, а також має право його відчуження. У разі, якщо на прозорому аукціоні збуті майна воно знову потрапить до мафії, Агенція зобов’язується його знову забрати. Щойно Агенція була створена в 2010 році, як один з мафіозних донів мафії в Італії втратив майна на два мільярди доларів.

Вже в наступному 2011 році Агенція провела більше 12 тисяч вилучень майна та активів у членів мафії більше ніж на 4 млрд. доларів.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

У минулому 2013 році Агенція конфіскувала майно та фінансові активи одного з найбагатших сицилійських олігархів, Віто Нікастрі, зробивши його біднішим на 1,3 мільярди євро. В переліку конфіскованого: більше ніж 40 компаній, 98 об’єктів нерухомості, машини, мотоцикли та катери, більше ніж 60 банківських рахунків. Віто Нікастрі перебував з 2010 року під домашнім арештом, а все його майно було арештованим.

Звертаючись до досвіду боротьби з мафією в Грузії, а варто пам’ятати, що саме італійське антимафіозне законодавство лежить в основі цілого ряду грузинських законів про боротьбу з кримінальними угрупуваннями та авторитетами, то теж є чим похвалитися.

Один з трьох найбільш впливових грузинських злодії у законі, Захарій Калашов, більше відомий як Шакро-молодший, здійснював свою діяльність одразу в Російській Федерації, Грузії та Іспанії. Він вже двічі затримувався владою Іспанії за кримінальну діяльність, а в Грузії він заочно рішенням суду приговорений до 18 років в’язниці.

Грузинська влада конфіскувала чотириповерховий будинок Калашова в поселенні Цхнеті, який неподалік від Тбілісі та передала його в користування службі фінансового моніторингу Грузії. Тільки в цьому будинку було 36 кімнат. Орієнтовна вартість конфіскованого будинку – 30 мільйонів доларів. На території знаходяться й інші будівлі, які заплановано використовувати урядовими структурами країни.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Тому коли в Україні постає дискусія про відчуження майна та власності кампаній, які належать кримінальним злочинцям, які діяли спільно або під прикриттям Януковичів і Ви чуєте, що мовляв, мусимо поважати їхнє незаконним чином добуте добро, покликаючись на нібито принцип недоторканності приватної власності, одразу кваліфікуйте промовців як адвокатів мафії.

Звичайно, поки мафія (а особливо її прокремлівська частина) можуть здійснювати економічну діяльність на території України, не варто чекати, що дочекаємося такого законодавства, яке дозволить відчужувати майно, яке має належати суспільству. Лишається тільки сподіватися на новий парламент і його готовність всерйоз, а не напоказ боротися з кримінальними структурами Кремля та клану Януковичів.

Станіслав Федорчук

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності