Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Економіка

Не вірите, що підприємцям стало жити краще, то запитайте в НБУ про “м’яку фіскальну політику”

У минулому році м’яка фіскальна політика мала значний внесок у зростання економіки. Вона підживлювала внутрішній споживчий та інвестиційний попит.

Про це повідомляє пресслужба НБУ.

“Рекордні бюджетні витрати на оборону та безпеку зумовили подальше збільшення ролі державного сектору в економіці. Так, споживання державного сектору в цілому за рік зросло на 9%, а його частка у ВВП за два роки більш ніж подвоїлася (у 2023 році сягнула майже 42% порівняно з близько 18% у 2021 році)”, – йдеться в повідомленні.

Завдяки відновленню зростання реальних доходів населення приватне споживання зросло на 6,1%, в тому числі зарплати у приватному секторі економіки. Водночас чисельність вимушених українських мігрантів за кордоном надалі збільшувалася, що обмежувало відновлення споживчого попиту.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

У Нацбанку зазначили, що інвестиційна діяльність у 2023 році зросла на 52,9%, і це зростання інвестицій насамперед зумовлювалося значними видатками бюджету, хоча приватний сектор демонстрував ознаки пожвавлення інвестиційної активності на тлі поліпшення фінансових результатів. Бізнес, зокрема, інвестував у розбудову логістичних потужностей, відновлення енергетики, засоби автономного енергозабезпечення тощо.

Сприятливу динаміку показників більшості видів діяльності впродовж 2023 року визначала не лише низька база порівняння першого року повномасштабної війни, але й успішна адаптація бізнесу до воєнних умов і значні обсяги державної підтримки.

Найсуттєвіше зростання валової доданої вартості (далі – ВДВ) відбулося в секторі будівництва. Зростання в цьому виді діяльності підтримували, зокрема, витрати бюджету на відновлення зруйнованої інфраструктури в умовах повномасштабної війни, хоча низька база порівняння також відіграла значну роль.

Завдяки значним бюджетним видаткам на безпеку та оборону другий рік поспіль зростала ВДВ сектору державного управління та оборони. За два роки ВДВ цього виду діяльності збільшилася на більш як 46%, а його частка збільшилася з близько 6% у 2021 році до 22% у 2023-му. Попри виклики в НБУ відзначили зростання ВДВ охорони здоров’я з огляду на високу потребу в медичних послугах через війну.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Значні оборонні замовлення, переробка високих врожаїв і відновлення внутрішнього попиту позначилися на зростанні переробної промисловості.

Збільшення ВДВ у ІТ-галузі відновилося після падіння, і загалом темпи зростання цієї галузі були третіми за розміром (її випереджали лише сектори будівництва та переробної промисловості). Це, зокрема, може пояснюватися оборонними потребами та розвитком державних електронних послуг.

Надсприятливі погодні умови у минулому році зумовили рекордну врожайність більшості сільськогосподарських культур і відповідно збільшення врожаїв порівняно з 2022 роком.

У результаті ВДВ сільського господарства повернулася до зростання, а розбудова альтернативних експортних шляхів посприяла відновленню транспортної галузі та разом із пожвавленням споживчого попиту підтримала зростання сектору торгівлі.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

За попередньою оцінкою Державної служби статистики України (Держстату), реальний ВВП у 2023 році порівняно із 2022-м збільшився на 5,3%.

А Міжнародний валютний фонд під час третього перегляду програми розширеного фінансування EFF оновив макропрогноз для економіки України, покращивши деякі показники.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини…

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності