Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Політика

Українці вимирають як нація і не тільки, – вчені

До кінця ХХІ століття населення України скоротиться до 22 мільйонів, прогнозують в Національній академії наук України.

Там поки що не бачать шляхів зупинення цього процесу, але вказують, що більшість країн Європи вирішують проблему за рахунок мігрантів.

Скоріше за все, так буде й в Україні, каже заступник директора Інституту демографії НАН України Олександр Гладун.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

“Україна цікавитиме мігрантів з азійських країн, Кавказу, колишніх республік Радянського Союзу. І за рахунок цього, можливо, вдасться стабілізувати чисельність населення. Поки що немає передумов, аби зробити це за рахунок природного чинника”, – цитує директора пресслужба НАН.

Чому населення зменшується?

Науковець визнає, що на скорочення українського населення впливає і пандемія, але остаточні оцінки можна буде дати лише по її завершенню.

ЧИТАЙТЕ ЯК В ІНШИХ:

У структурі причин смерті коронавірус посідає третє місце після серцево-судинних і онкологічних захворювань, додав Гладунець.

Окрім того, в Україні вища, ніж в Європі, смертність, і нижча народжуваність.

ЧИТАЙТЕ ДО ТЕМИ:

Тим часом більшість опитаних українців стверджують, що не можуть дозволити собі мати двох і більше дітей через економічні причини – низьку заробітну платню, відсутність власного житла і нерозвинену соціальну інфраструктуру – відсутність достатньої кількості дитсадків і гнучкої системи роботи.

У НАН зазначають, що змінилася і репродуктивна поведінка жінок: спочатку вони навчаються та роблять кар’єру, а вже потім створюють сім’ю і народжують дітей.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Крім того, в Україні спостерігається статевий дисбаланс на користь жінок (у вікових групах старших 35 років). Попри те, що хлопчиків народжується більше, ніж дівчаток, поступово співвідношення змінюється через високу смертність чоловіків працездатного віку.

Прогноз ООН

Нещодавно свій прогноз щодо демографічної ситуації в Україні опублікувала ООН. За ним, до 2050 року населення України може скоротитися до 35 мільйонів.

Низький коефіцієнт народжуваності, високий рівень смертності та постійний ріст рівня зовнішньої міграції руйнують людський капітал України, а отже й основу для сталого розвитку, йдеться в аналітичній довідці ООН “Демографічні процеси”.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

В ООН зазначають, що недостатній рівень добробуту та відсутність у жінок можливостей поєднувати кар’єру й догляд за дітьми залишається одним із чинників, які заважають українцям мати бажану кількість дітей.

В Україні – один з найвищих рівнів смертності в Європі, особливо серед чоловіків.

“Близько третини українців помирає у віці до 65 років. Понад половині цих смертей можна запобігти”, – йдеться у звіті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Окрім того, за межами країни постійно перебуває близько трьох мільйонів українців. Майже половина українських мігрантів зайнята на низькокваліфікованих роботах.

“Низький рівень народжуваності навряд чи зміниться за будь-якого сценарію. Тому необхідні політичні заходи для забезпечення розвитку та ефективного використання людського капіталу країни, а також соціального захисту людей на достатньому рівні через політично та фінансово стабільну систему”, – додають в ООН.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності