Прийнятий документ спрямований на підвищення суми соціальної допомоги найбільш уразливим категоріям населення

Верховна Рада прийняла Закон “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення соціальних гарантій для окремих категорій осіб”.

До малозахищеної категорії належать діти-сироти, пенсіонери старше 80 років, безробітні з малозабезпечених сімей. Крім того, цим законом збільшуються виплати при народженні дитини.

Згідно з документом, дітям-сиротам передбачено збільшення розміру виплат – з 2 до 2,5 прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, а на дітей з інвалідністю – до 3,5 прожиткового мінімуму.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Таким чином, з 1 липня виплати на дітей до 6 років становитимуть 4 647,5 грн, на дітей з інвалідністю — 6 506,5 грн. Для дітей від 6 до 18 років — 5795 гривень, для дітей з інвалідністю — 8113 грн.

Якщо крім цих виплат дитина отримує додаткові пільги від держави, то розмір нової виплати буде вважатися як різниця мінімумів і розміру призначеної допомоги.

Пенсіонерам, старше 80 років, буде призначатися соцдопомога в розмірі 40 відсотків прожиткового мінімуму – 684,80 грн. При цьому виплати можливі, тільки якщо на руках є висновок про те, що догляд дійсно потрібен. Документ видається лікарсько-консультативною комісією.

Що стосується безробітних працездатних громадян із малозабезпечених сімей, то такі зможуть отримати допомогу від держави по рекомендації служби зайнятості.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Крім того, з 1 липня на 40 тисяч гривень можуть розраховувати батьки новонародженого. Так, допомога при народженні першої та на кожну наступну дитину складатиме 41 280 грн. Одноразова виплата – 10 320 грн, решту суми виплачуватимуть протягом 36 місяців.

Раніше ми повідомляли, Мінсоцполітики обговорило з МВФ пенсійну реформу в Україні, зокрема, мова йшла про можливість введення “подвійних” виплат.

Пенсійний експерт місії МВФ Шаба Фехер підкреслив, що фонд підтримує впровадження накопичувальної пенсійної системи в Україні, але тільки за умови створення необхідних умов для ефективної реформи.

Зазначимо, зараз в Україні діє солідарна пенсійна система, коли пенсіонери отримують грошове забезпечення за рахунок податків від працюючих людей.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.