Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Економіка

Туреччина завалила український ринок дешевими помідорами

Імпорт помідорів в Україні за 11 місяців 2016 року зріс в 2 рази через збільшення поставок продукції з Туреччини

Споживання імпортних помідорів в Україні в цьому році збільшилася майже в два рази. За даними “Інфо-Шувар”, за 11 місяців поточного сезону українські імпортери придбали на зовнішніх ринках майже 33 тис. тонн помідорів. Цей обсяг майже в два рази перевищує результати всього торішнього сезону, коли загальний обсяг імпорту склав трохи більше 16 тис. тонн.

Експерти ринку повідомляють, що зараз майже весь томат, який пропонується в Україні, це імпортна продукція, яка до того ж почала дешевшати в останні дні. “Починаючи з листопада ринок помідорів в Україні майже повністю формується за рахунок пропозиції імпортного томата. В умовах великих витрат на опалення та освітлення теплиць собівартість українських тепличних томатів взимку стає занадто високою для того, щоб ця продукція була здатна конкурувати на внутрішньому ринку”, – розповідає Тетяна Гетьман, експерт плодоовочевого ринку Східної Європи.

Туреччина стала головним постачальником дешевих томатів на український ринок. Це сталося через втрату ринку Росії в січні 2016 року. В результаті Туреччина була змушена переорієнтувати обсяги поставок на інші ринки збуту, зокрема України.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Таким чином, за даними Державної фіскальної служби України, за 11 місяців 2016 року в Україну було завезено турецьких помідорів на $23,3 млн. Відзначимо, що за 12 місяців 2015 рік Туреччина завезла в Україну помідорів на $13,8 млн.

“Обмеження Росією експорту з Туреччини спровокувало істотне зниження ціни на томат всередині самої країни-виробника. Тому турецька продукція дуже помітно подешевшала в останні дні і в Україні,” – каже Гетьман. За даними “Інфо-Шувар”, на самому оптовому ринку західного регіону “Шувар” зараз імпортний томат пропонується за ціною 14-16 грн/кг. Це майже на 40% дешевше, ніж тиждень тому і в 1,5 рази нижче ціни, яка сформувалася в середині грудня 2015 року. Аналогічна ситуація спостерігається і на інших оптових ринках країни”.

Слід зазначити, що до кінця поточного року обсяг імпорту може зрости ще на 7-10%, через підвищений попит на помідор напередодні новорічних свят.

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності