Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Соціальні новини

ПІЛЬГИ АТОШНИКАМ – ​ФІЛЬКІНА ГРАМОТА

Повертаються з війни бійці АТО і все частіше стикаються з проблемою: обіцяні пільги виявляються на ділі фікцією, квартири або земельні ділянки не дають, а в той же час банки нараховують відсотки по кредиту за час перебування на передовій.

Квартирне питання
«Знижки на комуналку насправді нічого не дають, – ​розповідає дружина колишнього бійця» Айдара «. – ​Як з’ясувалося, бієць, який отримав статус учасника АТО, має право на 75% знижки тільки на себе (а не на сім’ю). Мало того, знижку йому дадуть тільки на соціальну норму. Наприклад, тільки на 21 квадратний метр житла. Все, що на нього припадає понад норму, доведеться оплачувати за повною програмою. От у нас квартира 80 квадратів, і живемо ми втрьох, квартплата – ​5 гривень за метр. У результаті замість 400 грн ми заплатимо 320, економія – ​всього в 80 грн «. Те ж саме з комунальними послугами – ​світлом, водою. «Чоловік каже: це просто насмішка».

Свою історію з пільгами розповів і десантник Євген Савенко із Запоріжжя. Він зіткнувся з проблемою отримання квартири як учасник бойових дій, крім того, що отримав важкі поранення. «Став на облік, зібрав необхідні документи, а мені відмовляють. Мовляв, офіційно за місцем прописки потрібно, щоб на мене доводилося не більше 6,7 кв. м, а за фактом виходить 16. Потрібно прописувати ще когось (крім мене прописані ще батьки і брат в 56 квадратах) або чекати. Пізніше сказали прямо: просто немає грошей на квартири або на новобудови «, – ​додав бієць.
Скаржаться бійці і на те, що їм обіцяли виділяти ділянки землі. Однак насправді вільної землі, особливо у великих містах і областях, вже давним-давно немає.

У Міністерстві оборони кажуть, що особливо допомогти колишнім військовим нічим не можуть. «Міністерство оборони забезпечує усіма необхідними документами. Пораненим допомагаємо з реабілітацією, путівками. Але все інше – ​земля, пільги на ЖКГ – ​це вже функції місцевої влади. Якщо потрібні юристи, то можна звернутися до органів соцзахисту «, – ​сказав спікер Генштабу Владислав Селезньов.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Юристи ж вважають, що все побудовано так, щоб ніхто не бився за пільги. «Людям доводиться витрачати масу часу на збір документів. Хоча всі ці питання може допомогти вирішити місцева влада. Залежно від своїх бюджетів вони ветеранам АТО можуть дати і 100% -у знижку на ЖКГ. Складним залишається питання і про надання землі бійцям – ​обіцяні 10 соток в Києві і 20 – ​у регіонах ніхто не дасть. Землі або немає, або грошей немає «, – ​зазначив адвокат Ростислав Кравець.

Банки не йдуть на поступки
Не менш важливими залишилися відносини військових з банками. Як розповів військовослужбовець Михайло з Кривого Рогу, він взяв кредит. Сім’я регулярно виплачувала, навіть коли він був у зоні АТО.
За словами бійця, сім’я надала всі документи і платить рівні суми тіла кредиту. Але банк не йде на поступки і набридає дзвінками з вимогами погасити повністю весь борг. «Ми брали кредит на 20000, залишилося виплатити чверть. Довідки учасника бойових дій дружина віднесла в банк, але колектори продовжують дзвонити і мені в зону АТО, і їй. Вони вимагають і відсотки, і сам кредит погасити «, – ​говорить боєць.

У такому разі, вважає радник президента Асоціації українських банкірів Олексій Кущ, необхідно розібратися. За законом, якщо людина служить, призупиняється виплата відсотків і штрафних санкцій по кредиту, поки боєць в зоні бойових дій. «Але тіло кредиту треба виплачувати. Достатньо довідки про те, що людина знаходиться в зоні АТО, або довідка учасника бойових дій. У разі проблем з цим банком треба вимагати письмове пояснення і писати скаргу в регіональне управління Нацбанку «, – ​зазначив експерт.

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності