Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Соціальні новини

Ядерна афера Мартиненка-Яценюка: контракт з американцями загрожує Енергоатому банкрутством

Схоже, що в Україні назріває скандал, пов’язаний з держпідприємством ДП НАЕК «Енергоатом», багаторічним розпорядником якого є «смотрящий» від уряду Арсенія Яценюка і фінансовий центр «Народного фронту» Микола Мартиненко. Той самий, який вже четверте скликання поспіль залишається беззмінним головою комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядер­ної політики та ядерної безпеки у Вер­ховній Раді України.

Про все по порядку…

Зовсім недавно, наприкінці січня 2015 року, в Брюсселі було підписано документ, який за ступенем важливості з точки зору енергетичної незалежності України нічим не поступається контрактами на постачання вугілля на вітчизняні ТЕС та імпорт електроенергії з Росії. Свого часу обидві ці події активно «піарилися» Яценюком як важливі досягнення уряду до того моменту, поки воно з ними не оскандалився. Та й у ЗМІ про них писалося й говорилося багато.

А ось про додаткову угоду до контракту на будівництво Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП) в зоні відчуження Чорнобильської атомної електростанції, підписаному «Енергоатомом» і американською корпорацією Holtec International 26 січня поточного року в бельгійській столиці, Арсеній Петрович не обмовився ні словом, хоча таке будівництво є одним з пунктів програми діяльності уряду Яценюка.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Про дану подію поінформувала лише прес-служба «Енергоатому», анонсувавши його як важливий крок на шляху посилення енергетичної незалежності України від зовнішніх постачальників енергоресурсів і послуг. Разом з тим, самі умови українсько-американського контракту залишилися в таємниці. Відома лише його вартість – 300 млн. доларів, які українське держпідприємство має сплатити компанії Holtec за поставку обладнання та технологій поводження з відпрацьованим ядерним паливом до 2020 року.

Однак, при проведенні власного розслідування «ОбозревательЮА» з’ясував деякі подробиці «засекреченого» документа і окремих його умов.

Додаткова угода, підписана в Брюсселі ставлеником Мартиненка Юрієм Недашковським (глава «Енергоатому»), стосується відновлення робіт за контрактом 2005 року з американською Holtec International на спорудження в Україні ЦСВЯП. Тоді сума контракту становила 127 800 000 євро, але його умови з точки зору захисту інтересів української сторони були безсумнівно вигідні. Зокрема, контракт передбачав організацію фінансування 85% його вартості американською стороною (через кредити за цілком прийнятною процентною ставкою), сплату останньої всіх податків і зборів, що виникають у ході виконання контракту, гарантовану передачу Україні технологій на виробництво контейнерів для зберігання відпрацьованого ядерного палива, чітку формулу індексації суми контракту, а також вирішення спорів по ньому по українському законодавству.

Іншими словами, був підписаний контракт «під ключ», причому досить успішний для України.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Але реалізацію будівництва центрального сховища довелося відкласти на 9 років через те, що український уряд не виділяв земельну ділянку в зоні відчуження, а парламент не приймав спеціального закону про спорудження сховища. Є припущення, що це робилося штучно в інтересах певної частини провладної еліти зберегти монополію РФ на вивіз відпрацьованого ядерного палива з АЕС України, але зараз мова не про це.

У лютому 2012 року Рада все ж прийняла закон «Про поводження з відпрацьованим ядерним паливом щодо розміщення, проектування та будівництва ЦСВЯП», а питання виділення землі для об’єкта було вирішене лише у квітні 2014 року – під реалізацію проекту Кабмін виділив дві земельні ділянки загальною площею 45, 2 га в зоні відчуження ЧАЕС.

Таким чином, з весни минулого року переговори між «Енергоатомом» і Holtec щодо спорудження сховища поновилися, але американська сторона серйозно посилила свою позицію і почала наполягати на змінах базового контракту, укладеного в 2005 році. У числі нових вимог – істотне збільшення суми контракту, відмова Holtec від його фінансування на попередніх умовах, а також від сплати податків і зборів, скасування гарантій на передачу технологій на виробництво контейнерів.

У зв’язку з цим, Недашковський дав доручення відповідним службам «Енергоатому» в найкоротші терміни сформувати робочу групу, яка повинна була провести ретельний аналіз нових умов на предмет їх обґрунтованості та «зблизити» позиції сторін щодо спірних питань шляхом пошуку розумного компромісу.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Однак, «результат» роботи робочої групи виявився вражаючим. За інформацією джерела в «Енергоатомі», нова редакція контракту містить абсолютно кабальні умови для української сторони, а саме:

– Незважаючи на відмову Holtec від здійснення будівельно-монтажних робіт (приблизно 20% вартості базового контракту), сума нового контракту виросла до 300 млн. дол;
– Податки та збори, які можуть виникнути за українським законодавством в ході виконання контракту, оплачує в повному обсязі українська сторона;
– Всю суму контракту оплачує «Енергоатом» без залучення фінансування з американської сторони. Більш того, для НАЕК передбачені авансові платежі (до 85% від вартості виконання кожного етапу контракту);
– Замість банківської гарантії виконання контракту (повинна бути надана компанією Holtec по базового контракту на кожен етап виконання робіт) надаються ніким не підтверджені боргові розписки американської компанії;
– Питання про передачу технологій на виробництво контейнерів перенесений на додаткове двостороннє рішення в 2017 році;
– Українська юрисдикція при вирішенні спорів за контрактом замінена на Стокгольмський арбітраж.

Але найважливішим моментом є те, що американська Holtec не надала достатніх обґрунтувань, підтверджених розрахунками, про причини істотно змінених контрактних умов. Створюється враження, що розрахунки були спеціально «підігнані» під заздалегідь заплановану і обумовлену суму контракту, яка, очевидно, цілком влаштовує українську сторону (вірніше, деяких її представників).

Для повноти «картини» можна згадати одну знакову подію, яка сталася в кінці 2013 року на Чорнобильській АЕС. Тоді один з представників Громадської ради ЧАЕС – колишній директор станції Сергій Парашин жорстко розкритикував американську компанію Holtec, звинувативши останню в зриві термінів будівництва Сховища відпрацьованого ядерного палива № 2 (СВЯП-2), яке вона теж взялася спорудити. Не соромлячись у виразах, Парашин виразив незадоволеність просуванням робіт з будівництва сховища, пов’язаним, на його думку, з низькою компетенцією американської компанії. «Holtec поводиться на майданчику як малі діти: ниють, скаржаться, весь час шукають причини, щоб нічого не робити», – заявив він.
Крім того, існує також інсайдерська інформація (поки що непідтверджена) про намір власника Holtec найближчим часом продати компанію новим власникам, що цілком реально з урахуванням особливостей юрисдикції реєстрації даної компанії (штат Делавер, США).

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

У всій цій історії мимоволі простежується аналогія зі скандальними поставками вугілля з ПАР сумнівною компанією «Steel Mont Trading Ltd». Мабуть, такі методи роботи «до душі» уряду Яценюка?..

Інше питання, як такі методи оцінювати – некомпетентність або навмисні дії з певною вигодою?

Адже сьогодні найбільший у країні виробник електроенергії НАЕК «Енергоатом», що виробляє близько 50% загального обсягу електрики в країні, знаходиться далеко не в найкращому фінансовому стані. Не так давно на веб-порталі «Державні закупівлі» компанія повідомила про залучення в період з 16 лютого по 16 березня 2015 кредиту у державного Укрексімбанку на суму 52,5 млн. дол. Попередній кредит у цьому держбанку «Енергоатом» взяв 14 січня поточного року на суму 750 млн. грн терміном на один рік.

Де ж держпідприємство збирається шукати джерела фінансування для реалізації «модернізованого» контракту з американською компанією, який абсолютно очевидно містить в собі величезні фінансові ризики?

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

За таких обставин можна говорити про неминуче збільшенні цін на електроенергію для кінцевих споживачів, яке може бути «завуальовано» жорсткими вимогами МВФ про доведення тарифів на енергоносії до ринкового рівня.

Чи все-таки пан Мартиненко (з мовчазної згоди головного «народного фронтовика» Яценюка) вирішив повернутися до своєї раціоналізаторської ідеї збанкрутити і пустити з молотка «Енергоатом» за борги, які неодмінно зростуть у рази при реалізації контракту? Не дарма ж він вже вчетверте посадив маріонеткового персонажа Недашковського в крісло глави держкомпанії і, можливо, дав йому черговий шанс реалізувати план приватизації атомної галузі і поповнити фінансовими ресурсами кишеню свого урядового «кришівника»?..

У зв’язку з цим, видання звернулося до Кабінету Міністрів України з публічним запитом про те, на яких умовах було підписано додаткову угоду до контракту, укладеного ДП «НАЕК» Енергоатом «і американською компанією Holtec International, про будівництво Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива в зоні відчуження ЧАЕС, з наданням детальних розрахунків показників можливості його реалізації.

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності