Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Події

І. Павлюк – про мобілізацію

Що таке часткова мобілізація, яку 17 березня оголосили в Україні і які обов’язки вона накладає на мешканців Прикарпаття – Івано-Франківський обласний військовий комісар Ігор Павлюк пояснював представникам прикарпатських медіа на прес-конференції 18 березня.
Він нагадав, що 17 березня виконувач обов’язків Президента України Олександр Турчинов своїм Указом № 303 оголосив в Україні часткову мобілізацію, яка проводитиметься протягом найближчих 45 діб. Указ було того ж дня схвалено Верховною Радою України.

«Мобілізація з точки зору Закону, – розповів пан Павлюк, – це комплекс заходів, що здійснюються з метою планомірного переведення національної економіки, діяльності органів державної влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, організацій та установ на організацію роботи в особливий період, а Збройні сили України та інші військові формування – на організацію та штати воєнного часу». При цьому особливий період, зі слів військового комісара, – це перш за все «виконання усіма громадянами нашої держави свого конституційного обов’язку, з метою захисту незалежності та територіальної цілісності України».

Як стверджує пан Павлюк, мобілізація може бути загальною, яка проводиться в усіх, без виключення, регіонах, стосується усіх секторів економіки та переведення на штати воєнного часу усіх військових частини та військових формувань України, або частковою. В Україні наразі оголошено мобілізацію часткову, тобто таку, що проводиться в окремих місцевостях держави, а також стосується певної частини національної економіки, Збройних сил, органів влади, установ, організацій та підприємств.

Часткова мобілізація накладає на громадян України низку обов’язків.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

По-перше, усі громадяни зобов’язані з’явитися за викликом – повісткою, мобілізаційним приписом або розпорядженням військового комісара – на збірні пункти за вказаною у зазначених документах адресою. По-друге, резервісти повинні з’явитися до військових частин у строки, визначені командирами військових частин. Крім того, громадяни, які перебувають у запасі і не призвані або не залучені до виконання військового обов’язку, можуть бути залучені до виконання робіт оборонного характеру, а військовозобов’язаним після оголошення мобілізації забороняється змінювати місце проживання.

Головне ж, на чому наголошує І.Павлюк, – право викликати людей до військкомату має лише військовий комісар. «Самозванців нам не треба – ми самі впораємося», – пояснює Ігор Павлович.

На сьогоднішній день усі, передбачені указом в.о. Президента України про часткову мобілізацію заходи на Прикарпатті вже виконані заздалегідь. Підготовча стадія мобілізації вже проведена, а доукомплектування військових частин на штати воєнного часу забезпечено військовослужбовцями контрактної служби.

Додамо: наразі на Івано-Франківщині створено Раду оборони області та триває робота з підготовки матеріально-технічної бази та інфраструктури для формування в області батальйону територіальної оборони. Як стверджує пан Павлюк, сьогодні для цього є достатньо людських ресурсів і такий батальйон буде сформовано щойно надійде відповідне розпорядження командування. Цим же розпорядженням, як очікується, буде доведено завдання, які покладатимуться на батальйон територіальної оборони.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Сергій Білий

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності