Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Події

На країни ЄС припадає 30,5% українського експорту, на Азію — 26%

Дефіцит поточного рахунку в другому кварталі 2014 року був найменшим з 2011 року ($1,1 млрд) в результаті девальвації національної валюти і зниження внутрішнього попиту. Про це йдеться в звіті НБУ, опублікованому на сайті регулятора.

В результаті девальвації гривні і зниження економічної активності темпи падіння імпорту значно перевищували темпи скорочення експорту. Внаслідок цього дефіцит рахунку поточних операцій зменшився до $1,1 млрд (у II кварталі 2013 року – $2,3 млрд).

Експорт товарів знизився на 6,5% в річному вимірі (до $14,9 млрд) в результаті слабкого зовнішнього попиту і зниження промислового виробництва через загострення ситуації на сході України. Падіння відбулося як внаслідок зменшення фізичних обсягів поставок (на 2%), так і через зниження цін (на 4%).

Єдиною товарною групою, де спостерігалося зростання, був експорт продукції АПК (12,6%) завдяки збільшенню в 1,4 рази поставок зернових (5 млн т в порівнянні з 3,5 млн т в II кварталі 2013 р.). Експорт по всіх інших основних товарних групах скоротився.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Тривав процес географічної диверсифікації експортних поставок за рахунок поступової переорієнтації на європейські ринки: експорт до країн Європейського Союзу зріс на 15,2% в річному вимірі (його частка зросла на 5,7 п.п. – до 30,5%). Водночас експорт в Росію впав на 24,5%, а його частка знизилася на 4.8 п.п. – до 20,3%. На ринки Азії Україна поставляє 26% експорту, а частка експорту на африканський ринок збільшилася до 8,3%.

Девальвація гривні й низький внутрішній попит зумовили скорочення імпорту товарів на 16,7% – до $15,9 млрд у річному вимірі за рахунок неенергетичної складової. В I півріччі реальна середня заробітна плата скоротилася на 0,4%, а річне зниження обороту роздрібної торгівлі в II кварталі склало 5,1% в реальному вимірі. Крім того, на зниження імпорту впливало зменшення державного фінансування і погіршення фінансових результатів підприємств на фоні низької кредитної активності.

За широкими економічними категоріями найбільшими темпами скорочувався інвестиційний і споживчий імпорт (на 39,0 та 32,3% відповідно). Імпорт товарів проміжного споживання знизився на 8,2%.

У географічному розподілі імпорту товарів скорочення відбулося по всіх регіонах. Найбільше знизився імпорт з країн Європи (на 26,0%). Імпорт з Росії майже не змінився через збільшення поставок природного газу. Частка країн ЄС у географічній структурі знизилася на 3,8 процентного пункту – до 30,8%, а частка Росії зросла на 4,2 процентного пункту – до 26,2%. Імпорт з Азії склав 14,5% від загального обсягу.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності