Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Трафунки: надзвичайні новини та кримінал

Судді платитимуть компенсації ЄСПЛ із власної кишені, – Президент і Прем’єр Молдови

“Не чекайте, незалежні ви наші, що за ваше беззаконня будуть платити діти або люди похилого віку”.

Так прем’єр-міністр Молдови Іон Кику відреагував на заяву Вищої ради магістратури (ВРМ) про те, що влада зазіхає на незалежність судової системи, створюючи механізм, за яким судді будуть відшкодовувати збитки по програним в ЄСПЛ справах. Прем’єр-міністр також зазначив, що в ВРМ багато говорять про права і нічого – про обов’язки, в розрахунку на владу без будь-якої відповідальності.original

У ВРМ стверджують, що ми несправедливо звинувачуємо їх у корупції. Як красиво написано про владу, права і наскільки незалежною повинна бути судова система. Однак я не побачив, щоб керівники системи написали, що вони збираються робити з тими, за чиї злочини, країна тепер повинна заплатити більше 70 мільйонів леїв. Багато про права і нічого – про обов’язки суддів. Ось так, влада в державі без будь-якої відповідальності. Тільки права і гарантії, – написав Іон Кику на своїй сторінці в Facebook.

Далі прем’єр звернувся «до всієї корумпованої банди з системи правосуддя», попередивши, що всі гроші, заплачені Молдовою за незаконні рішення суддів, будуть за їх рахунок.

Я повторюю для суддів ВРМ і всієї корумпованої банди з системи правосуддя – будь-які гроші, заплачені Молдовою за ваші незаконні рішення, будуть за ваш рахунок. Не чекайте, незалежні ви наші, що за ваші незаконні рішення будуть платити діти і люди похилого віку. Поки я є прем’єр-міністром, ні копійки не буде переведено на справи ЄСПЛ, поки ми не будемо візьмемо їх з вас, – уклав глава уряду.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Різка реакція керівництва країни пішла після того, як ЄСПЛ зобов’язав Молдову виплатити понад 1,5 мільйона євро у справі ТЦ Gemeni. Він закликав залучити суддів, які прийняли незаконне рішення, до відповідальності і вилучити з бюджету судової системи 70 млн леїв, які підуть на виплату збитку позивачам. А президент Ігор Додон запропонував стягнути суми позовів Європейського суду з самих суддів, які взяли ці рішення.

У той же час Вища рада магістратури (ВРМ), замість того, щоб розібратися з ситуацією і дати відповідну оцінку суддям, які прийняли свідомо незаконне рішення, стала на захист «честі мундира». Заяви прем’єр-міністра і президента з приводу чергового програшу в ЄСПЛ були кваліфіковані суддями як «кампанія з очорнення судової системи деякими високопоставленими представниками органів державної влади».

Раніше Іон Кику заявив, що розраховує на підтримку депутатів, коли уряд представить проект щодо зміни законодавства, щоб «судді більше не могли захищати тих, хто завдав збитків державі на мільйони, блокуючи регресні позови Міністерства юстиції». При цьому прем’єр-міністр підкреслив, що не всі судді корумповані, і багато хто з них заслуговують на повагу.

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності