Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Соціальні новини

Незабаром усі екстрені служби перейдуть на один номер телефону

В Україні заговорили про перехід на єдину систему “112”. Вона повинна перевести всі екстрені служби на один номер, щоб адаптувати країну до норм Європейського Союзу і поліпшити сервіс для пересічних українців.993025

Головне:

  • До 2021 року в Україні повинні ввести єдиний номер екстреної служби “112”;
  • Він прийде на заміну номерів швидкої, пожежної, поліції та газової служби;
  • На думку експертів, це великий плюс. Легше стане всім, як самим службам, так і українцям;
  • Така практика успішно працює роками в США і в більшості країн Європи.

Поліція, пожежна і швидка в одному номері

Суть ідеї проста — перевести всі екстрені служби на один номер. Щоб замість 101, 102, 103, 104 був один – “112”. При такому розкладі оператор єдиної системи зможе самостійно викликати необхідну службу для допомоги абонентам. Ідея не нова, вже у всю використовується в багатьох країнах.

Більш того, говорили про неї в Україні та кілька років тому. Є і відповідне законодавство. Хотіли провести зміни ще перед “Євро-2012”, тоді був прийнятий закон “Про систему екстреної допомоги населенню за єдиним номером 112” від березня 2012 року. У ньому є все — як деталізація ідеї, так і необхідні законодавчі аспекти.

Але закон так і не запрацював. Згадували про ідею переходу і різного роду чиновники і міністри. З крайніх — ексміністр охорони здоров’я Уляна Супрун. Ще в жовтні 2018 року його заявляла про активну роботу в цьому напрямку, але результату досі так і не видно.

До слова, міністр зазначила, що зараз від неузгодженості роботи служб страждають і медики швидкої допомоги. Дуже часто вони виїжджають на небезпечні виклики без співробітників поліції та піддаються нападам.

Зараз в профільному Міністерстві внутрішніх справ займаються розробкою технічної платформи для системи “112”. З серпня 2019 року проводиться тестова експлуатація системи екстреної допомоги за номером 112 на базі Служби з надзвичайних ситуацій.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Структурував суть проблеми виконавчий директор організації “Виклик 112” Станіслав Гашпаренко:

  • Перед впровадженням системи потрібно провести аудит. Він коштує грошей і зайнятися їм повинна в ідеалі незалежна іноземна компанія. У міністерствах цього не дуже хочуть;
  • Після аудиту необхідно остаточно розробити програмне забезпечення, а потім підготувати матеріальну базу;
  • Повинно бути взаєморозуміння і реальна робота між МВС і МОЗ. Його поки теж немає;
  • Все це може обійтися як мінімум в 70 мільйонів доларів. Але гроші готові надати іноземні донори, в першу чергу Швеція;

Адвокат Володимир Луньов ідею з переходом на номер “112” також підтримує, але акцентує увагу саме на матеріально-технічному забезпеченні як співробітників, так і системи в цілому.

Це правильний крок. Зараз в разі пожежі на вулиці людині потрібно дзвонити та в пожежну службу, і у швидку, і в поліцію. Це займає час, служби не завжди відповідають на дзвінки й виникають проблеми. Коли ж запрацює єдиний номер, то оператор при отриманні дзвінка зможе викликати все служби самостійно, спростивши очевидцям роботу”, – розповів журналістам Луньов.

Остаточно ж запровадити єдиний номер Україна повинна до 2021 року. Так сказано в підписаному раніше Угоді про асоціацію з ЄС. Правда, Станіслав Гашпаренко скептично ставиться до такої перспективи. Він вважає, що часу залишилося дуже мало.

Який досвід Європи і США

Найвідоміший приклад єдиної екстреної служби діє в США і Канаді – 911. У Європі ж працює аналог – 112. Вперше номер з’явився ще в 1991 році завдяки ініціативі Швеції, і був впроваджений в окрему директиву ЄС вже в 1998 році.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

При цьому в багатьох країнах ЄС поряд з єдиним номером, діють і номера конкретних служб. Наприклад, в Австрії є окремий номер пожежної служби – 122, поліції – 133, швидкої – 144, служби газу – 128.

У Німеччині співробітники екстреної служби (номер 110) повинні обов’язково володіти іноземною мовою, як мінімум англійською.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності