Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Події

1200 робочих місць і 3 тис. грн. зарплати – не межа

IMG_6119 Івано-Франківське державне виробниче об’єднання «Карпати», більш відоме прикарпатцям як Івано-Франківський радіозавод, вже понад шість років спів-працює з американською компанією «Delphi» – одним з найбільших виробників автокомплектуючих у світі.

Цього тижня на підприємстві побував з ознайомчим візитом голова Івано-Франківської обласної державної адміністрації Василь Чуднов.
Губернатор оглянув виробничі цехи підприємства, цехи, підготовлені для прийому нових виробництв, вивчив потенціал заводу щодо залучення інвестицій.
Завдяки співпраці з іноземним інвестором (а за шість років іноземці інвестували у підприємство близько 20 мільйонів доларів), завод сьогодні виробляє електрообладнання для найвідоміших європейських автомобільних марок – таких, як: «Мерседес-Бенц», «Порш», «Фольксваген» тощо. На сьогоднішній день на заводі працює майже 1 200 прикарпатців, середня заробітна платня яких становить 2 926 гривень, а у працівників, задіяних за проектом «Dаimler» – 3 150 гривень. При цьому підприємство власним коштом відремонтувало ще два цехових приміщення, які сьогодні готові прийняти інвестора.
Як стверджує директор ВО «Карпати» Дмитро Втерковський, нещодавно підприємство відвідав головний менеджер європейського офісу компанії «Delphi», який обговорив з керівництвом виробничого об’єднання можливість розширення співпраці. Іноземці планують задіяти у виробництві кабельно-провідникової продукції заводи у Івано-Франківську, Рівному та Чернівцях. При цьому івано-франківський завод буде провідним. Під нове виробництво ВО «Карпати» виділить два цехи загальною площею 15 тисяч метрів квадратних: площею 11 тисяч метрів квадратних – власне під виробництво і 4 тисячі метрів квадратних – під розміщення інженерно-технічного персоналу. На вказаних площах планується організувати виробництво повного циклу: коли з одного боку до цеху завозиться сировина, а з іншого – виходить готова продукція.
IMG_6122Наразі інвестори визначаються щодо форми подальшої співпраці. Відповідно від їх кінцевого рішення залежатимуть і обсяги інвестицій. «Якщо це буде робота з давальницькою сировиною – це одні інвестиції, якщо спільне підприємство – інші, – говорить пан Втерковський, – вони зараз вивчають: вивчають середню зарплату, вивчають можливості залучення нових працівників, вивчають цехи…» Загалом же, зі слів директора, сьогодні є можливість довести кількість робочих місць на радіозаводі до трьох тисяч. І підприємство в принципі готове зустріти нові виклики. Як повідомив директор, вже сьогодні у відділі кадрів заводу лежать документи двох з половиною сотень кандидатів на роботу, яких можна дуже швидко обдзвонити і залучити до виробничого процесу.
При цьому на підприємстві достатньо фахівців, щоб навчити «новобранців» застосуванню новітніх європейських технологій. Так, 400 працівників заводу навчалися за кордоном. Сьогодні на базі виробничого об’єднання створені і діють навчальні класи з теоретичної і практичної підготовки, задіяні досвідчені інструктори.
«Гадаю, інвестор повинен зайти до 2015 року», – підсумовує Дмитро Втерковський і додає: від співпраці з американською компанією очікують зростання обсягів виробництва в середньому на 10%.
Сумлінне виконання договірних зобов’язань перед інвесторами дало свої плоди і тепер виробничим потенціалом ВО «Карпати» цікавляться не лише за кордоном. Зі слів керівника підприємства, нещодавно на нараді в «Укроборонпромі», до складу якого входить ВО «Карпати» було висловлено думку про те, що вітчизняна оборонна промисловість при виробництві воєнної техніки не повинна шукати виробників, скажімо, тієї ж кабельно-провідникової продукції деінде, коли у структурі «оборонки» є такий потужний завод, як ВО «Карпати», де працівники давно вже освоїли найсучасніші іноземні технології, мають необхідні знання (отримані в тому числі і за кордоном) та цінний досвід виробництва продукції для провідних європейських марок автомобілів.
До речі, сьогодні фахівці ВО «Карпати», окрім електрокабельної продукції, займаються виробництвом світлодіодних світильників, готові виготовляти і ремонтувати меблі, створювати металеві конструкції для дитячих майданчиків. У планах на найближчий час – відкриття на підприємстві інструментального цеху металообробки.
«Одне з головних завдань, що їх поставив переді мною Президент України Віктор Янукович, призначаючи на посаду голови облдержадміністрації, – зазначив, підсумовуючи свій візит на підприємство, голова облдержадміністрації Василь Чуднов, – було створення робочих місць, в тому числі, й через залучення іноземних інвестицій. Переконаний, що в області є ще досить великий потенціал, багато можемо запропонувати проектів нашим іноземним партнерам для того, щоб залучити в найближчі роки не менше інвестицій, ніж було до цього. Де є правильний керівник, де приймаються мудрі рішення, де немає корупційної складової в діях керівництва, там є результат».
Зі слів очільника ОДА, після розвалу СРСР ВО «Карпати» опинилися в таких самих умовах, як і безліч подібних підприємств. Втім, завдяки мудрості директора, підприємство не перетворилося на торговий центр чи дискотеку, як це було з багатьма іншими заводами, а зберегло свою виробничу базу, знайшло інвестора і тепер є одним з найстабільніших підприємств області. «Знаю, – зауважив Василь Михайлович, – що понад 5 мільйонів гривень тільки в цьому році це підприємство зі своїх власних коштів інвестувало в свої ж виробничі площі, свою перспективу. Переконаний, що цей досвід буде дуже корисний для наших підприємств, яким ставитимемо завдання так само ефективно використовувати площі, як це сьогодні робиться на ВО «Карпати».
Голова облдержадміністрації також відзначив, що сьогодні Прикарпаття посідає друге місце в Україні за обсягами залучених іноземних інвестицій у розрахунку на одного мешканця регіону. І це заслуга в тому числі і таких підприємств, як ВО «Карпати».

Гнат Шумлянський

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності